Kommentar av 
Lars Løkke Rasmussen
Troels Lund Poulsen
Tobias Billström
Pål Jonson
Elina Valtonen
Antti Kaikkonen

Seks nordiske ministre: Forsvarssamarbeidet med USA styrker vår felles sikkerhet

Ved å styrke våre nasjonale forsvarskapasitet i tett samarbeid med hverandre og USA bidrar vi til et sterkere Nato og til økt stabilitet i Nord-Europa, skriver utenriks- og forsvarsministrene i Danmark, Sverige og Finland i en felles kronikk i danske og norske Altinget.

En amerikansk tilstedeværelse i Norden virker avskrekkende og kan forebygge at det oppstår væpnede trussler i utgangspunktet, skriver Danmarks, Sveriges og Finlands utenriks- og forsvarsministre.
En amerikansk tilstedeværelse i Norden virker avskrekkende og kan forebygge at det oppstår væpnede trussler i utgangspunktet, skriver Danmarks, Sveriges og Finlands utenriks- og forsvarsministre.Foto: Henrik Brunnsgard / TT News Agency via Reuters
Lars Løkke Rasmussen
Troels Lund Poulsen
Tobias Billström
Pål Jonson
Elina Valtonen
Antti Kaikkonen
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Det er et historisk skritt at Sverige, Finland og Danmark har signert bilaterale forsvarssamarbeidsavtaler med USA. Avtalene styrker stabiliteten i Nord-Europa, og viser den sterke sikkerhets- og forsvarspolitiske avtalen mellom våre land.

Russlands ulovlige og uprovoserte invasjon av Ukraina er et avgjørende vendepunkt for sikkerheten til Europa og vår umiddelbare region. Russlands angrepskrig truer den europeiske sikkerhetsordenen. Krigen gjorde at Finland og Sverige søkte om Nato-medlemskap våren 2022. Og Danmark har siden 1. juli 2022 deltatt fullt ut i EUs sikkerhets- og forsvarspolitiske samarbeid.

Disse endringene har bred folkelig og parlamentarisk støtte i våre land. Dette betyr at Norden nå er mer samlet enn noen gang før på det sikkerhets- og forsvarspolitiske området.

Våre land tar ansvar for å aktivt delta i og forme det sikkerhetspolitiske landskapet i vår del av Europa – i nært samarbeid med våre demokratiske naboer og våre allierte.

Trusselen fra Russland

Vårt felles utgangspunkt er at Russland utgjør en alvorlig trussel mot europeisk sikkerhet på lang sikt, og at USAs sikkerhetspolitiske engasjement og militære tilstedeværelse er av vital interesse for sikkerheten i Nord-Europa.

Avtalene bidrar til stabilitet og sikkerhet. De gjør det mulig med tidlig og effektiv militær støtte fra USA i en forverret sikkerhetspolitisk situasjon.

Danmarks, Sveriges og Finlands utenriks- og forsvarsministre

Vi er enige om at Europa må fortsette å ta større ansvar for egen sikkerhet. Vi investerer i vår sikkerhet og forsvar, og vi støtter Natos mål om å bruke minst to prosent av BNP årlig på forsvarsutgifter, som vi forpliktet oss til i Vilniuserklæringen. Vi oppfordrer til å styrke den europeiske forsvarsindustrien.

Som EUs tre nordiske land understreker vi også viktigheten av et tettere samarbeid mellom EU og Nato.

Vi gir omfattende politisk, militær og økonomisk støtte til Ukraina, og vi er fast bestemt på å støtte Ukraina så lenge det er nødvendig.

Vi står for en langsiktig, tydelig og realistisk Russland-politikk, som bygger på en troverdig avskrekkings- og forsvarsevne. Vi håper at Russland utvikler seg i en fredelig og demokratisk retning, men vi må forberede oss på at Russland kan utgjøre en trussel for oss i lang tid fremover.

Samarbeidsavtaler

Vi er med på å utvikle det sikkerhets- og forsvarspolitiske samarbeidet i Norden med de baltiske landene og i Nord-Europa som helhet.

De nå underskrevne forsvarssamarbeidsavtalene med USA understreker at denne utviklingen går hånd i hånd med en ytterligere styrking av det transatlantiske båndet, som er av avgjørende betydning for Europas sikkerhet og som vi aldri må ta for gitt

At våre tre land nå har signert bilaterale forsvarssamarbeidsavtaler med USA i løpet av en 15-dagers periode, er en naturlig fortsettelse av denne utviklingen. Samtidig er det et viktig skritt i vår målrettede tilpasning til endrede sikkerhetspolitiske forhold.

Les også

Avtalene regulerer den juridiske statusen til USAs militære tilstedeværelse i Finland, Danmark og Sverige og gir amerikanerne tilgang til militære fasiliteter. Det muliggjør også utvikling av amerikansk militær infrastruktur i våre respektive land.

Avtalene er samarbeidsavtaler. Samarbeidet, som skal skje innenfor avtalens rammer, bygger på nasjonalt samtykke og full respekt av våre lands lovgivning, suverenitet og internasjonale forpliktelser. Samarbeidet skjer i overensstemmelse med internasjonal lov.

Avtalene bidrar til stabilitet og trygghet. De gjør det mulig med tidlig og effektiv militær støtte fra USA i en forverret sikkerhetspolitisk situasjon.

Stabilitet og sikkerhet

En amerikansk tilstedeværelse virker avskrekkende og kan forebygge at væpnede trusler oppstår. Til sammen møter avtalene forsvarsbehov i forskjellige geografiske retninger og vil utgjøre et viktig grunnlag for forsvaret av Nord-Europa – eksempelvis med økt tilstedeværelse i Østersjøområdet og ved Nordkalotten.

Om ikke lenge vil alle nordiske land − som er dypt forbundet på nesten alle samfunnsområder − for første gang være med i samme allianse.

Danmarks, Sveriges og Finlands utenriks- og forsvarsministre

Avtalene styrker sikkerheten både for våre land og USA – og for våre nordiske og baltiske naboland. De er gjeldende bilateralt, men vil også lette Natos forsvarsplanlegging og bidra til å styrke alliansen som helhet. Det er helt sentralt for oss.

Om ikke lenge vil alle nordiske land – som er dypt forbundet på nesten alle samfunnsområder – for første gang være en del av den samme alliansen.

Det er en styrke at Danmark, Sverige og Finland også har effektive og lignende former for samarbeid med USA bilateralt. Det signaliserer sikkerhetspolitisk enighet, styrker sikkerheten i Nord-Europa og støtter Natos felles planlegging. Det er også viktig at Norge og Island allerede har tilsvarende bilaterale samarbeidsavtaler med USA.

Sverige, Finland og Danmark beskytter den europeiske sikkerhetsordenen og folkeretten. Den beste måten å bidra til fredelig utvikling på er å styrke vår evne til å forsvare oss selv, sammen med våre allierte.

Ved å styrke vår nasjonale forsvarskapasitet i tett samarbeid med hverandre og USA, bidrar vi til et sterkere Nato og til økt stabilitet i Nord-Europa.

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Danmarks utenriksminister, stifter og leder av Moderaterne (Danmark), medlem av Folketinget
cand.jur. (Københavns Universitet, 1992)

Troels Lund Poulsen

Danmarks fungerende forsvarsminister (V)
student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Tobias Billström

Sveriges utenriksminister (Moderaterna)
master i historie (Cambridge University, 2002), fil.mag. i historie (Lunds universitet, 2000)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00