Reddet av timingen – det spanske formannskapet får såvidt et godkjent-stempel

Med en rekke tunge lovforslag på plass, får det spanske formannskapet et godt pass fra eksperter – til tross for uroen rundt den krevende regjeringsdannelsen hjemme. Men for spanjolene beskrives det som en tapt mulighet til å vise lederskap i EU.

Spanias statsminister Pedro Sánchez utlyste nyvalg uker før det spanske EU-formannskapet startet – og har brukt den siste tiden på å danne regjering samtidig som Spania har hatt formannskapet i EU. – Det var en tapt mulighet for å utvise lederskap, mener tenketank-analytiker. 
Spanias statsminister Pedro Sánchez utlyste nyvalg uker før det spanske EU-formannskapet startet – og har brukt den siste tiden på å danne regjering samtidig som Spania har hatt formannskapet i EU. – Det var en tapt mulighet for å utvise lederskap, mener tenketank-analytiker. Foto: AP Photo/Bernat Armangue
Charlotta Asplund Catot

Hver sjette måned rullerer formannskapet i Rådet for Den europeiske union mellom EUs medlemsstater. Det siste halve året er det Spania som har hatt ansvaret for å lede alle samlinger og møter i Rådet. Rådet er sammensatt av landenes utenriksministre eller fagministre.

Nå har Spania kunnet ta juleferie med god samvittighet, etter svært krevende forhandlinger å ha fått i land en enighet om migrasjonspakten. Avtalen er en ytterligere fjær i hatten for EU-formannskapet som risikerte å bli kuppet av nasjonale anliggender med nyvalg og svært krevende spansk regjeringsdannelse.

Når en gruppe EU-eksperter oppsummerer det spanske formannskapet, til tross for den innenrikspolitiske uroen, får det gode skussmål for hva det har oppnådd i løpet av sine seks måneder. Det er blitt konkludert i en rekke viktige lovgivningssaker, som avtalen om nye regler for kunstig intelligens, en reform av EUs elektrisitetsmarked – og nå en avtale om en ny EU-omfattende asyl- og migrasjonspolitikk.

Den historiske beslutningen om å åpne for medlemskapsforhandlinger med Ukraina og Moldova, som ble tatt på årets siste toppmøte, kan også legges til listen over prestasjoner under spanjolenes presidentskap, selv om det ikke i seg selv var et møte ledet av presidentskapet.

Gjenoppbygging av forholdet til Latin-Amerika

Anna Ayuso er forsker ved Barcelona Center for International Affairs, CIDOB. Hun peker spesielt på hvordan Spania har jobbet for å gjenoppbygge EUs partnerskap med Latin-Amerika og toppmøtet mellom partene i midten av juli. 

– Dette er en av de store suksessene til det spanske formannskapet. Det var det første toppmøtet mellom partene på åtte år, og de klarte å få til en felles erklæring, noe som ikke var lett, sa hun på et seminar om det spanske presidentskapet nylig, arrangert av den Brussel-baserte tenketanken European Policy Centre, EPC.

Den spanske forskeren fremhever også Spanias valg om å ha en av sine ministre som en av EUs sjefforhandlere under klimatoppmøtet i Dubai, å være involvert i å presse gjennom den endelige avtalen for å bevege seg bort fra bruk av fossile brensler, men også enighet om spørsmålet om finansiering.

Nasjonal politikk hadde innvirkning

Men den innenrikspolitiske uroen – med nyvalg i juli, uklare valgutfall og hestehandelen som måtte til for å danne regjering og statsminister Pedro Sánchez måtte gi etter for en rekke krav fra de regionale partiene i bytte mot deres støtte til regjeringen – har imidlertid påvirket Spanias rolle under presidentskapet. Det mener Berta López Domènech, ekspert på europapolitikk ved EPC.

– Ikke bare det faktum at sosialistene trengte å danne regjering, men også vanskelighetene med å komme til enighet med partnerne, har i utgangspunktet flyttet oppmerksomheten helt til nasjonalt nivå, sier hun til Altinget. 

Det var en tapt mulighet til å vise lederskap. 

Ignacio Molina
Europaanalytiker, tenketanken Elcano Royal Insitute

Konsekvensene av innenrikspolitikken smittet også over til europeisk nivå da Pedro Sánchez, som en del av hestehandelen, fremmet krav om at tre spanske minoritetsspråk skal innlemmes blant EUs offisielle språk. Dårlig timing som svekker troverdigheten, mener  Berta López Domènech.

– Det var så åpenbart at de gjorde det av politiske grunner for å kunne danne regjering på nasjonalt nivå. Jeg tror det undergravde troverdigheten deres noe. Måten de gjennomførte EU-debatter og endret EU-institusjoner til egen fordel på nasjonalt nivå, tror jeg ikke ble godt mottatt av de andre landene.

God timing

Og når Spania tross alt klarte gjennom sitt formannskap å få igjennom så mange avtaler, var mer et spørsmål om god timing for spanjolene, mener López Domènech. Sakene var allerede på bordet, og alle presset på for å få konkludert før EU-valgene neste.

– Siden det var de «gylne presidentskap», det siste fullt operative før valget, var det mange saksmapper som måtte lukkes. At den tilfeldigvis falt inn under Spanias portefølje var bare tilfeldig, sier hun.

Hun påpeker også at handlingsrommet som formannskapet i Rådet har, tross alt er ganske begrenset.

– Det er et institusjonelt maskineri som ruller videre og fungerer mer eller mindre uavhengig av hva som skjer rundt det, mener forskeren.

Tapt mulighet

Ignacio Molina er EU-analytiker ved den spanske tenketanken Elcano Royal Insitute. Han gir det spanske formannskapet gode karakterer for de praktiske aspektene ved å organisere og lede møter i Ministerrådet. 

Også når det gjelder å sette dagsorden, mener Ignacio Molina at den spanske regjeringen klarte å løfte viktige spørsmål som en ny næringspolitikk for strategisk autonomi og spørsmålet om utvidelse.

Men han er skuffet over Spanias evne til å representere landet vis-à-vis de andre medlemslandene, men også å presentere Spania som en EU-leder for den spanske befolkningen.

– Det var en tapt mulighet til å vise lederskap, sa Ignacio Molina da han også deltok på EPCs seminar om formannskapet nylig.

– Når man har en situasjon der regjeringen, og særlig statsministeren, er mer interessert i å vinne valg og bli utnevnt til ny statsminister, er det åpenbart at man ikke kan vie seg fullt ut til noe annet. 

Les også

Blokkert helt til høyre

Berta López Domènech fra tenketanken EPC er enig. Hun viser til at Pedro Sánchez i sin tid som statsminister har forsøkt å styrke Spanias profil i EU som et sterkt land som driver unionens agenda fremover. Med den politiske situasjonen på hjemmebane har han ikke benyttet anledningen til å forfølge den visjonen fullt ut under formannskapet.

Samtidig tror hun ikke det er gjort noen stor skade.

Formannskapet i Rådet er bare ett verktøy for å vise lederskap i EU og i Brussel, ikke den eneste. Så hvis Sánchez fortsatt ønsker å spille denne rollen, kan han fortsatt gjøre det fremover.

Berta López Domènech peker også på at Pedro Sánchez har styrket sin profil i EU på en annen måte. Mens ytre høyre høster suksess i flere EU-land, klarte han å blokkere det spanske ytre høyre fra å komme inn i regjeringen.

– Han kan ta på seg rollen som venstrepolitikeren som har klart å stoppe ytre høyre, sier Berta López Domènech.


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00