De viktigste tallene i forsvarsbudsjettet 2024

Regjeringen ønsker å øke neste års forsvarsbudsjett med 15 milliarder kroner. Budsjettforslaget er preget av det nærliggende personellbehovet i forsvarssektoren, og skal styrke Forsvarets utdanning og etablere nye årsverk i Forsvaret.

Fredag la regjeringen frem sitt forslag til neste års statsbudsjett. De foreslår å øke forsvarsbudsjettet med 15 milliarder kroner ekstra, sammenlignet med det reviderte budsjettet for 2023.
Fredag la regjeringen frem sitt forslag til neste års statsbudsjett. De foreslår å øke forsvarsbudsjettet med 15 milliarder kroner ekstra, sammenlignet med det reviderte budsjettet for 2023.Foto: Heiko Junge / NTB
Nora Didriksen

Regjeringen forslår et forsvarsbudsjett på 90,8 milliarder kroner for 2024. Det er 15 milliarder kroner mer enn det reviderte budsjettet for 2023. Hvis man ser bort fra pris- og lønnsvekst og tekniske endringer, er økningen på 10,9 milliarder kroner.

− Dette budsjettet er med på å sikre Norge i en urolig tid. Sikkerhetssituasjonen krever at vi prioriterer å øke vår forsvarsevne på kort sikt, samtidig som vi forbereder Forsvaret på å vokse på lengre sikt. I 2024 prioriteres særlig flere folk i Forsvaret, styrking av beredskapslagre, styrking av heimevernet, alliert mottak og situasjonsforståelse i nord, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Regjeringen påpeker at forsvarsbudsjettet har økt med 40 prosent siden 2021. Det foreslåtte forsvarsbudsjettet for 2024 utgjør 1,8 prosent av BNP. Til sammenligning utgjør det reviderte forsvarsbudsjettet for 2023 1,78 prosent.

− Med dette budsjettet ligger vi an til å nå 1,8 prosent av BNP neste år, opp fra om lag 1,5 prosent i 2022. Dermed ligger vi foran skjema, som sier at vi skal nå to-prosent målet i 2026, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til VG.

 

Viktige punkter for regjeringens forsvarsbudsjett 2024:

Satser på personell og infrastruktur

Regjeringen ønsker å satse på personell i neste års forsvarsbudsjett. Budsjettet forslår flere tiltak for å beholde og rekruttere personell inn i forsvarssektoren.

  • Regjeringens ønsker å etablere 170 nye årsverk i Forsvaret i 2024. Forsvarsdepartementet melder at Forsvaret vil beslutte hvor denne oppbemanningen skal skje, etter vurdering av behovene i sektoren.
  • Regjeringen foreslår å sette av over 200 millioner kroner til å styrke utdanningskapasiteten. Det innebærer en økning på om lag 100 nye studieplasser i 2024. I tillegg forslår regjeringen 50 millioner kroner til etterutdanning, stipendordninger og fleksibelt arbeidssted, med formål om å beholde og rekruttere kritisk personell.

− For å møte behovet for flere ansatte de kommende årene, er det helt nødvendig å øke utdanningskapasiteten i Forsvaret, og vi må starte nå, sier forsvarsministeren.

  • Regjeringen forslår også å bevilge 30 millioner kroner til et nytt mikrobiologisk analyselaboratorium ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). 
  • Regjeringen ønsker også å styrke tilskuddet for forsknings og utvikling til 105 millioner kroner, en økning på 30 millioner kroner.
  • Regjeringen forslår å bevilge 50 millioner kroner ekstra til trening og kompetanseheving i Heimevernet.
  • Regjeringen ønsker å styrke investeringer i eiendom, bygg og anlegg (EBA) med 285 millioner kroner, samt 50 millioner kroner ekstra til vedlikehold av personellrelatert EBA.
  • Regjeringen forslår å bevilge 200 millioner kroner ekstra til prosjekter relatert til bolig, for å tilrettelegge for opptrappingen av personell.

Støtte til Ukraina og til frivillige organisasjoner

Den samlede rammen for militær støtte til Ukraina er satt til 7,5 milliarder kroner i 2024. Dette vil være en del av Nansen-programmet.

− Gjennom Nansen-programmet viser Norge at vi står ved våre forpliktelser om å støtte Ukraina. Regjeringen vurderer løpende hva vi skal bidra med basert på Ukrainas behov, sier forsvarsministeren.

I tillegg forslår regjeringen å øke tilskuddet til frivillige organisasjoner til totalt 70,7 millioner kroner, en økning på mer enn 4 millioner fra 2023. Disse midlene vil gå til organisasjoner som bidrar til økt kunnskap om norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk.

Investeringer og materiell

Regjeringen vil bruke 27,8 milliarder kroner på forsvarsmateriell. Det inkluderer større anskaffelser og vedlikehold. Investeringsmidlene vil i hovedsak gå til å videreføre allerede godkjente prosjekter.

  • Omtrent 4,4 milliarder kroner av disse vil gå til nye ubåter.
  • Omtrent 1,45 milliarder vil gå til leveringsbølge en og to for Program MIME, som er Forsvarsmateriells investeringsprosjekt for kampnær IKT.
  • Regjeringen forslår å bevilge om lag 36 millioner til å utvide driften av minerydderfartøyene, samt forberede innfasingen av førerløse minerydderfarkost.
  • 963 millioner går til anskaffelsen av artilleriammunisjon 155mm.
  • 1,3 milliarder er satt av til videreføringen av kapasiteten for maritim overvåkning, her spesifikt om P-8A Poseidon.
  • Regjeringen foreslår å bevilge 50 millioner kroner ekstra til nye våpen til Heimevernet.

– Vi vil ha et synlig forsvar som er tilstede i hele landet. Heimevernet er vårt førstelinjeforsvar med god lokalkunnskap som stiller opp på kort varsel når Forsvaret eller sivilsamfunnet trenger det, sier Gram.

Andøya og Bodø

Regjeringen forslår å styrke vedlikeholdet av kritisk infrastruktur på Andøya og Bodø, samt å iverksette sikkerhetstiltak for 150 millioner kroner på Andøya Spaceport i 2024. 

– Med et samlet Norden i NATO øker behovet for å ta imot allierte styrker i nord. Vi vil derfor ivareta kritisk infrastruktur på Andøya og i Bodø. I tillegg vil vi ferdigstille Akkasæter i Blåtind skytefelt for alliert trening og øving i nord, sier Gram.

  • Regjeringen forslår 150 millioner til Andøya Spaceport. I tillegg Andøya får 310 millioner kroner for å ta imot allierte, samt for å tilrettelegge areal for næringslivsvirksomhet.
  • 150 millioner for å ferdigstille øvelses- og skytefeltet Akkasæter i Blåtind i Troms.
  • 56 millioner til vedlikehold av kritisk infrastruktur på Andøya og Bodø.

Styrke forsvarets klimainnsats

Regjeringen ønsker å styrke Forsvarssektorens klimainnsats, med spesiell satsing på å minske utslippet fra Forsvarets drift.

– Forsvaret må trene og øve. Det påvirker omgivelsene. Vi er samtidig opptatt av å ta vare på miljøet rundt oss. Nå skal vi gå fra ord til handling og setter av penger for å komme raskt i gang, sier forsvarsministeren.

  • 10 millioner skal gå til utslippsfrie byggeplasser.
  • 10 millioner er foreslått til utslippsfrie administrerende kjøretøy, blant annet gjennom etableringen av ladeinfrastruktur.
  • 8 millioner ekstra til å øke kapasiteten på miljøopprydding.
  • Det er satt av 118,8 millioner kroner til ett-årlige tiltak, som blant annet energisparetiltak og elektroniske låser.

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00