Kvelden da en 99 år gammel Høyre-drøm ble virkelighet

Ikke siden 1924 har Høyre lykkes med å bli større enn Arbeiderpartiet i et valg. Ikke en gang på det jappe-blå 80-tallet. Men i dag kunne endelig jubelen slippes løs på Høyres hus.

En målrettet partileder på vei til Høyres valgvake.
En målrettet partileder på vei til Høyres valgvake.Foto: Heiko Junge / NTB
Hans Andreas Starheim

Slik gikk det i forrige lokalvalg:
  • Kommunevalget 2019: 20,2 prosent
  • Antall ordførere: 35
  • Antall kommunestyrerepresentanter: 1488
  • Fylkestingsvalget 2019: 20,3 prosent.
  • Antall fylkesordførere: 1
  • Antall fylkestingsrepresentanter: 107
     

Det var ikke boller og brus på Høyres hus som møtte alle de slitne valgkampmedarbeiderne som kom vandrende inn på partiets valgvake på mandag kveld. Det var noe så folkelig som pølser i brød. Eksklusive lammepølser i brioche-brød, sammen med hvitvin i glass med høy stett, riktig nok, men de skal ha for forsøket.

Men så hadde da også Høyre god grunn til å feire med en real pølsefest den valgnatta.

 

 

 

Resultatet nådde riktignok aldri opp til det virkelig historisk høye nivået godt oppe på 30-tallet som flere meningsmålinger viste på forsommeren. Så sent som i 2011 gjorde Høyre et bedre kommunevalg enn i år. Men siden den gangen har den tradisjonelle erkerivalen Arbeiderpartiet falt med ti hele prosentpoeng, og for første gang står Ernas tropper igjen som det suverent største partiet i Norge.

 

­– En 99 år lang tradisjon er brutt, sa Høyre-leder Erna Solberg til øredøvende jubel fra salen da hun kort tid før midnatt sto på talerstolen og takket partiet sitt for valgkampinnsatsen.

­– Høyre, Høyre, Høyre, Høyre!, svarte salen med taktfaste rop.

Leder i Unge Høyre Ola Svenneby inntar et folkelig måltid på Høyres hus en stund før det virkelig braker løs på valgkvelden.
Leder i Unge Høyre Ola Svenneby inntar et folkelig måltid på Høyres hus en stund før det virkelig braker løs på valgkvelden. Foto: Heiko Junge / NTB
 
Les også

Blått storbyskred avblåst

Historiske tall til tross – det ble ikke et storbyskred for Høyre i årets valg. Etter å ha blitt ydmyket i kampen om alle landets fem største byer i valget for fire år siden, skulle årets valg bli tidenes revansj for Høyre. Og slik så det lenge også ut på målingene. Men fasit er bare en moderat suksess for de blå.

  • Oslo: En borgerlig koalisjon helt uten utradisjonelle støttepartier ser ut til å få et relativt komfortabelt flertall i hovedstaden, og Eirik Lae Solberg kan se frem til å ta over rollen som byrådsleder.
  • Stavanger: Den populære Ap-ordføreren Kari Nessa Nordtun var nære på å stjele seieren fra Høyre på oppløpssiden i oljebyen, men siden alle samarbeidspartnerne hennes gjør det desto dårligere, så ser det ut til at Høyre (med et nødskrik) ror også dette i land.
  • Bergen: Det som inntil få uker før valget så ut som plankekjøring for Høyre, er nå endt med nok et kaosresultat. Ingen av de etablerte konstellasjonene er i nærheten av flertall, og hvem som til slutt vinner makten er foreløpig umulig å si. Men trolig blir det det partiet som er mest villig til nok en gang å åpne opp igjen kampen om bybanen.
  • Trondheim: Tross en fremgang på nesten 9 prosentpoeng, klarer neppe Høyre å vinne makten i trønderhovedstaden. Den sittende konstellasjonen har allerede setene de trenger for å ha flertall, og mulighetene Høyre måtte ha for å lokke noen over til side for å endre flertallet virker nå mest teoretiske.
  • Tromsø: Også her ser drømmen om blå makt ut til å svinne hen i ingenting. AP-ordfører Gunnar Wilhelmsen ser ut til å redde flertallet. Riktig nok gjør han det med minst mulig margin, men om en av plassene skulle falle, så vil borgerlig side fremdeles være avhengig av en kronglete bukett av fire forskjellige småpartier for å danne flertall, så veien dit ser vanskelig ut, og ikke helt umulig enda.

Tunge Ap-bastioner for fall

På den andre siden er det flere byer mange i Arbeiderpartiet nok aldri trodde de skulle miste, som nå kan få sin første Høyre-ordfører på svært lang tid.

  • Fredrikstad har riktig nok hadde ordfører fra både Frp og Krf, men ikke Høyre-ordfører siden 1925. Nå ser det høyst sannsynlig ut at Høyre kan vinne dette vervet i plankebyen.
  • Lillestrøm er riktig nok en nydannet kommune, men om en trekker linjen tilbake også til tidligere Skedsmo kommune, så har ikke byen blitt styrt av noe annet parti en Arbeiderpartiet på 100 år (om man ser bort fra krigen). Nå ligger det svært godt an til at Høyre overtar ordførerkjedet i høst.
  • Porsgrunn har vært styrt av Arbeiderpartiet siden krigen. Nå kan Høyre vinne makten også her. Men veien dit er ennå ikke sikkert, siden veien til flertall går gjennom nykommeren INP, som vinner hele 8 representanter i kommunestyret. 
Les også

– Snart starter en ny valgkamp

– En god løypemelding, kalte nestleder Henrik Asheim valgresultatet da han snakket til de fremmøtte på Akershus Høyres valgvake. 

– Dette er starten på Erna Solbergs comeback som statsminister, sa han.

Samlet sett er det som tilsvarer den borgerlige blokken på Stortinget vesentlig større enn den rød-grønne konstellasjonen og deres støtteparti i årets valg. Riktig nok er både valgdeltakelse og oppslutning om alternative lister annerledes i lokale valg, og tallene kan ikke direkte sammenlignes med stortingsvalg. Likevel er det tydelig at blikket allerede nå er rettet mot neste valgkamp, om to år.

– Det er ikke lenge til vi skal sette i gang arbeidet med å gi Norge en ny regjering sa Erna Solberg i sin tale til Høyres valgvake.

 

 

«Et selvsikkert Høyre sto løpet helt ut»

Veslemøy Østrem

Sjefredaktør i Altinget kommenterer: 

Det var spørsmål om formkurven hadde kommet for tidlig. Og om Høyre virkelig kunne surfe på Erna Solbergs popularitet helt inn. Så viste det seg at Høyres popularitet ikke sto og falt på partilederens stamina. Høyre har rett og slett truffet med relevant politikk på saker som har vært viktige for velgere. Partiet har også overtatt sakseierskapet på flere felt, som eldreomsorg, skatt og skole. Velgerne er ikke lenger like skeptiske til private løsninger i helse- og eldreomsorg.

Den borgerlige mastodonten har fremstått som innovativ, ung og optimistisk, godt hjulpet av et ungdomsparti med godt humør og spennende profiler. Dessuten har Høyre vunnet på at motstanderen har vært usedvanlig upopulær. 

Les også

Omtalte personer

Erna Solberg

Partileder (H), stortingsrepresentant, parlamentarisk leder Hordaland
Cand.mag. sosiologi, sammenlignende politikk, statistikk, sosialøkonomi (Universitetet i Bergen 1986)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00