Viktig Nato-kilde: Ny alliansesjef må vente til neste år

USA ønsker ikke å risikere en offentlig kamp om utnevnelsen av ny generalsekretær, fordi det kan true viktigere beslutninger om svensk medlemskap og sikkerhetsgarantier for Ukraina.

Under et besøk i Berlin mandag fastholdt Jens Stoltenberg at han «ikke har nogen intensjon» om ytterligere forlengelse av sin periode som generalsekretær i Nato. Men mange forventer likevel at han blir.
Under et besøk i Berlin mandag fastholdt Jens Stoltenberg at han «ikke har nogen intensjon» om ytterligere forlengelse av sin periode som generalsekretær i Nato. Men mange forventer likevel at han blir.Foto: Christian Charisius/AP/NTB
Thomas Lauritzen

BRUSSEL: Med bare en måned igjen til et potensielt avgjørende toppmøte i Litauen, vurderer flere og flere medlemsland det nå som umulig å utnevne en ny Nato-sjef før neste år.

Dette sier en høytstående NATO-diplomat tett på prosessen til Altinget. Han legger til at denne utfordringen ikke har noen direkte sammenheng med Mette Frederiksens mulige kandidatur.

Ifølge kilden skyldes den forventede utsettelsen at USA ønsker å unngå unødvendig konflikt i en sårbar tid for alliansen. Det er også økende bekymring for at Tyrkia kan finne på å se på utnevnelsen i sammenheng med spørsmålet om Sveriges inntreden i NATO.

– Under normale omstendigheter ville vi kunne funnet konsensus. Men omstendighetene er ikke normale i forkant av dette toppmøtet. Situasjonen i Ukraina er så alvorlig at vi ikke kan ta sjansen på å skifte generalsekretær nå, sier diplomaten.

Frederiksen er ellers en god kandidat

– Den danske statsministeren er en god kandidat. Blant dem som har vært nevnt så langt, er hun trolig den mest aksepterte. Det handler ikke om den ene eller den andre kandidaten akkurat nå. Det er rett og slett ikke riktig tidspunkt å ta avgjørelsen på, sier han.

– Det er andre ekstremt viktige saker nå, garantier for Ukraina og kommende reformer av Nato. Store beslutninger. Så dette er rett og slett ikke riktig tidspunkt. Vi må derfor utsette beslutningen for å vinne tid til en forhåpentligvis roligere periode, sier kilden, som er sentralt plassert i diskusjonene om en fremtidig generalsekretær.

I prinsippet har lederne for de 31 allierte landene fortsatt tid til å utpeke en erstatter for Jens Stoltenberg på toppmøtet i Vilnius 11.-12. juli. Men ifølge den høytstående Nato-diplomaten er det nå forstått i alliansen at USA ikke lenger tror på timingen.

Det er derfor konsultasjonene som ville være nødvendige for å komme til en beslutning om noen uker, ikke holdes i disse dager. 

Les også

Frykter forveksling med Sveriges tiltredelse

Ifølge Nato-kilden er oppfatningen at det ikke er verdt å risikere en kamp om toppjobben når utnevnelsen kan vente til senere. 

Ny Nato-sjef i krigstid
  • Da Anders Fogh Rasmussen overtok som NATOs generalsekretær etter nederlenderen Jaap de Hoop Scheffer i 2009, ble Fogh den første tidligere regjeringssjefen i den posten.
  • Nyvinningen ble gjort til en tradisjon da Norges tidligere statsminister Jens Stoltenberg erstattet dansken i 2014.
  • Siden den gang har Stoltenbergs mandat blitt forlenget tre ganger. Han er nå den lengstsittende generalsekretæren siden nederlenderen Joseph Luns, som hadde stillingen fra 1971 til 1984.
  • I fjor varslet Jens Stoltenberg at han ville tilbake til Norge for å bli sentralbanksjef. Det måtte han gi opp da Nato-lederne ba ham om å bli ett år til på et tidspunkt da Russland nettopp hadde invadert Ukraina.
  • Jens Stoltenberg skal etter planen gå av 1. juli.
  • Derfor bør en erstatter finnes snart, helst i forbindelse med et kommende toppmøte i Litauens hovedstad Vilnius 11.-12. juli.

– Amerikanerne er frustrerte over at organisasjonen i årevis ikke har klart å bygge konsensus om en ny kandidat. De ønsker ikke å gå inn i en risikabel diskusjon i en tid hvor Tyrkia er svært følsomme overfor Sverige. Det kan ende i konflikt, sier kilden.

– Vi vet fortsatt ikke hvor vi står i forhold til innlemmelsen av Sverige. Det er fare for at det blir forvekslet med spørsmålet om ny generalsekretær hvis vi prøver å ta begge beslutningene nå. Det ville gjøre det svært komplisert å komme til enighet.

Bekymringen minner om Anders Fogh Rasmussens utnevnelse som NATO-sjef i 2009, da Tyrkia motsatte seg og krevde innrømmelser til siste øyeblikk.

Hvis avgjørelsen utsettes denne gangen, kommer det en ny ny mulig skjæringsdato et helt år frem i tid.

Blir Stoltenberg til neste år?

Nylig kunngjorde president Biden at han vil være vertskap for et nytt toppmøte for å feire NATOs 75-årsjubileum, som vil finne sted 9.–11. juli 2024. Dersom lederskiftet må vente til da, vil det bety at Jens Stoltenberg må godta en fjerde forlengelse av mandatet med inntil ni måneder.

Nordmannen har hatt Natos toppjobb siden 2014. Så sent som under et besøk i Berlin på mandag benektet han nok en gang at han hadde noen planer om å forbli i embetet etter den planlagte slutten av hans periode, 1. oktober.

Likevel er det en følelse blant dem som omgås generalsekretæren i NATO-hovedkvarteret at han vil akseptere en ny forlengelse hvis landenes ledere ber ham om det.

– Jeg ville bli veldig overrasket om Stoltenberg sa nei til ni måneder til. Han er en mann som forstår situasjonen og som har en sterk ansvarsfølelse, sier den høytstående Nato-diplomaten.

En utsettelse til neste sommer gjør at Danmarks statsminister Mette Frederiksen igjen kan komme inn som en mulig kandidat på det tidspunktet. Neste år kan imidlertid spillet få en helt annen karakter. Etter EU-valget i juni må EU også finne nye sjefer til en rekke toppjobber i de europeiske institusjonene.
 

Omtalte personer

Jens Stoltenberg

Generalsekretær i Nato
cand.oecon. (Universitetet i Oslo, 1987)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00