Om  
Tonje Brenna

Innrømmer feil overfor kontrollkomiteen

Tonje Brenna innrømmer at hun burde gitt mer informasjon om de interne prosessene i departementet. Kontrollkomiteen har avlyst ekstra-møtet fredag, men komiteens leder mener håndteringen er sterkt kritikkverdig. 

INNRØMMER FEIL: Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) innrømmer at hun burde ha gitt mer informasjon om de interne prosessene i departementet.
INNRØMMER FEIL: Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) innrømmer at hun burde ha gitt mer informasjon om de interne prosessene i departementet.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Ingrid Skovdahl

I et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skriver Tonje Brenna at hun burde gitt mer informasjon om de interne prosessene i departementet.

«... i ettertid ser jeg at dette kunne blitt gjort tidligere», skriver Brenna i brevet ifølge TV 2.

Det var onsdag denne uken at DN kunne avsløre at Tonje Brenna (Ap) allerede 15. mai 2022 fikk et internt budsjettnotat fra embetsverket i departementet, der det fremgikk at Wergelandsenteret og Utøya AS samarbeidet om et skoleprosjekt, som det ble søkt om støtte til. Det samme ble gjentatt også i et annet internt notat samme vår, opplyste avisen. 

Les også

Dette dokumentet, og søknadsbrevet departementet mottok, har ikke Brenna oversendt komiteen, til tross for at komiteen ba om å få alle relevante dokumenter i saken.

Avsløringen kom bare timer før Kontroll- og konstitusjonskomiteen skulle avgi sin innstilling i habilitetssakene.

Statsminister Jonas Gahr Støre uttalte til NRK at han hadde full tillit til Tonje Brenna, og at han mente hun hadde vært åpen om denne saken.

– Jeg mener hun har opptrådt ryddig, sa Støre.

Torsdag stilte flere partier seg imidlertid bak et brev fra Carl I. Hagen (Frp), som ba Brenna om å sende over dokumenter selv om de er organinterne.

– Denne informasjonen er det helt rimelig å be om, sa leder av kontrollkomiteen, Peter Frølich (H).

Frølich opplyste fredag morgen til NTB at kontroll- og konstitusjonskomiteen ville avholde et ekstraordinært møte om habiliteten til Tonje Brenna, men dette møtet ble det ikke noe av. 

Informasjonen som var etterlyst fra komiteen per nå er gitt ut. Møtet som var foreslått å skulle avholdes i ettermiddag er derfor ikke nødvendig å gjennomføre i dag, opplyser lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Peter Frølich (H).

– Tonje Brenna har forklart, og har blitt trodd på, at hun ikke var bevisst den nære koblingen mellom Wergelandsenteret og Utøya AS. Men i saksdokumentene vises denne koblingen svart på hvitt. Komiteen burde fått denne informasjonen da vi først ba om den. Brenna oversendte tidligere organinterne dokumenter og hevdet overfor komiteen at det ikke fantes ytterligere dokumenter med relevans for saken. Det var ikke riktig, sier han i en kommentar.  

– Bevilgningen er en videreføring fra forrige regjering og det er bred enighet om formålet. Men Høyre mener det er sterkt kritikkverdig at habilitetsregelverket er brutt på denne måten, sier han.

Omtalte personer

Tonje Brenna

Arbeids- og inkluderingsminister (Ap)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00