Om  
Ola Borten Moe
Margareth Hagen
Abid Raja

Erklært uønsket av studenter ved UiB og AHO

Mandag kveld ble forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe erklært «persona non grata» ved Universitetet i Bergen. Han er dermed ikke velkommen ved to av de største universitetene i Norge. Tirsdag melder også studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen at de slutter seg til opprøret.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe er ikke lenger velkommen til tre av de største utdanningsinstitutsjonene i Norge, ifølge studentparlamentene.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe er ikke lenger velkommen til tre av de største utdanningsinstitutsjonene i Norge, ifølge studentparlamentene.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Nora DidriksenIngrid Skovdahl

Mandag kveld vedtok Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen en resolusjon om at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe ikke er velkommen på campus.

Dermed følger Studentparlamentet ved UiB i fotsporene til sine kollegier ved UiO, som sist uke erklærte Borten Moe «persona non grata». Nå er ikke statsråden lengre velkommen ved to av de største universitetene i Norge. 

Les også

Rektor ved UiB Margareth Hagen reagerer på Twitter og skriver at universitetet fortsatt vil være åpent for alle.

 

Også erklært uønsket av AHO-studenter

Tirsdag melder også studentene ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo at de følger i fotsporene til UiO og UiB. «Vedtaket er en reakjsjon på hvordan statsråden gjentatte ganger har vist at han ikke ønsker å møte sektoren sin med dialog og forståelse», skriver designstudent Per Roppestad Christensen på Twitter.

– Pubertal reaksjon

I kjølvannet av resolusjonen vedtatt av Studentparlamentet ved UiO 24. november, uttalte statsråden på fredagen sin misnøye med studentdemokratiet. 

– Det å reagere med ikke å snakke med hverandre – å kansellere – er en pubertal reaksjon, sa Borten Moe til Dagbladet.

Til avisen forteller han også at han planlegger å invitere seg selv til neste møte i studentparlamentet. 

 

Les også

Raja reagerer

Abid Raja (V), som er medlem av Stortingets utdannings- og forskningskomité, har ved flere anledninger uttalt seg kritisk om forsknings- og høyere utdanningsministeren. I en kommentar til Khrono ber han nå statsministeren å ta grep overfor Borten Moe:

– Han ødelegger både for forskningen, for utdanningsinstitusjonene og for studentene. Hele feltet blir radbrekket. Nå må statsminister Støre ta de nødvendige grepene, slår han fast.

 

Borten Moe «persona non grata» ved UiO

24. november vedtok Studentparlamentet ved UiO en resolusjon som innebærer at Borten Moe ikke ønskes velkommen ved universitetet. I resolusjonen skriver parlamentet:

Statsråd Ola Borten Moe har over lengre tid vist at han nedprioriterer studentenes velferd. Som forsknings- og høyere utdanningsminister i regjeringen Støre har han ført en sterkt kritikkverdig politikk, og ved sin opptreden vist en manglende interesse i å skjøtte sitt ansvar for å utvikle og styrke sektoren for høyere utdanning. Studentparlamentet ser seg nødt til å reagere mot Borten Moes fremferd, og sende et tydelig signal til regjeringen om at han er uegnet som forsknings- og høyere utdanningsminister. 

Studentparlamentet ved UiO mener at:

  • Statsråd Ola Borten Moe skal erklæres persona non grata ved Universitetet i Oslo.
  • Statsråd Ola Borten Moe erklæres persona non grata ved Villa Eika med umiddelbar virkning.

Omtalte personer

Ola Borten Moe

Stortingsrepresentant (Sp), medlem av utenriks- og forsvarskomiteen
agronom (Skjetlein, 1996), mellomfag, statsvitenskap og historie (NTNU, 1996)

Margareth Hagen

Rektor, Universitetet i Bergen, medlem, Universitets- og høgskolerådets representantskap
Dr.art. i italiensk litteratur (Universitetet i Bergen)

Abid Raja

2. nestleder i Venstre, stortingsrepresentant Akershus, medlem, Utdannings- og forskningskomiteen
cand.jur. (Universitetet i Oslo, 2001), mellomfag i kriminologi (Universitetet i Oslo, 2000), M.Sc. i psykologi (University of Oxford, 2004)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00