Dette skjer i EU denne uken: knall eller fall for EUs asylpolitikk

EU-ministrene vil forsøke å bli enige om en omstridt reform av EUs asylregler, russiske opposisjonelle vil strømme til Brussel, mens EU-kommisjonen vil presentere en etisk vaktbikkje for å holde EU-institusjonene selv på dydens smale vei.
 

Kommer EU-ministrene til enighet om en ny migrasjonspakt denne uken? Flyktningene på bildet ble reddet ut av en synkende båt på vei til Europa utenfor Libyas kyst i april 2023.
Kommer EU-ministrene til enighet om en ny migrasjonspakt denne uken? Flyktningene på bildet ble reddet ut av en synkende båt på vei til Europa utenfor Libyas kyst i april 2023.Foto: REUTERS/Hazem Ahmed/NTB
Rikke Albrechtsen

Mandag 5. juni

Europaparlamentet vil være arena for russiske opposisjonelle stemmer på mandag når et to-dagers arrangement om demokrati i Russland finner sted. Blant de prominente gjestene er dissidenter som nobelprisvinner Dmitri Muratov, tidligere oljemagnat Mikhail Khodorkovskij og sjakkspiller Garri Kasparov.

Økonomi- og monetærkomiteen møtes på samme sted. De folkevalgte får besøk av den danske EU-kommissæren Margrethe Vestager for å snakke om utfordringene med USAs grønne støttepakke kalt IRA, som frister europeiske selskaper, og Christine Lagarde, sjef for Den europeiske sentralbanken, som vil snakke om inflasjon og bankens svar på den.

Vestager har også en annen viktig sak på kalenderen mandag. Her skal EU-domstolen ta stilling til anken hun har anket etter at EU-dommere i en lavere domstol kastet ut dommen hennes om at Amazon over flere år urettmessig hadde mottatt nesten to milliarder kroner (250 millioner euro) i skattefradrag fra Luxembourg.

Altinget logoEU/EØS
Ønsker du å lese artikkelen?
Du får politiske nyheter og analyser om EU/EØS samt tilgang til løpende debatt på feltet.
Les mer om priser og kjøpsbetingelser her.
0:000:00