EU-parlamentet skjerper sine posisjoner før COP28

Europaparlamentet vedtok tirsdag nye og strengere krav til verdens klimaforpliktelse i forkant av det kommende klimatoppmøtet i Dubai, COP28, som starter 30. november.

EU-parlamentsmedlemmene krever at alle land øker sine klimaambisjoner og at alle fossile brensler fases ut så snart som mulig. 
EU-parlamentsmedlemmene krever at alle land øker sine klimaambisjoner og at alle fossile brensler fases ut så snart som mulig. Foto: REUTERS/Yves Herman/NTB
Charlotta Asplund Catot

Blant annet krever parlamentsmedlemmene at alle land øker sine klimaambisjoner og at alle fossile brensler fases ut så snart som mulig. Alle subsidier til fossilt brensel må også fases ut innen 2025, krever et flertall.

Dette er Europaparlamentets krav i forkant av COP28:

  • En slutt på alle direkte og indirekte subsidier av fossilt brensel, på nasjonalt, EU-nivå og globalt nivå, «så snart som mulig og senest innen 2025».
  • Et globalt mål om å tredoble fornybar energi og doble energieffektiviteten innen 2030. 
  • En konkret avkarbonisering så snart som mulig.
  • Stopp alle nye investeringer i utvinning av fossile brensler.
  • Alle land bør styrke sine klimaforpliktelser og bidra med sin rettferdige andel for å øke internasjonal klimafinansiering. 
  • Biologisk mangfold skal beskyttes, bevares og restaureres.
  • En betydelig reduksjon i klimapåvirkning og utslipp fra metan og sektorer som internasjonal skipsfart og luftfart, landbruk og forsvar.

EU-parlamentet etterlyser også et globalt mål om tredobling av tiltak for fornybar energi.

Per Holmgren, medlem av Miljøpartiet, ønsket kravene velkommen.

– Det er en ekstremt viktig markering overfor alle verdens land. Nå er ikke tiden for å sette klimaarbeidet på pause og gi pusterom til omstillingen. Investeringer, tilskudd, satsninger og full finansiering kreves. Vi må innse at vi er i en klimakrise, sa den svenske EU-parlamentarikeren i en uttalelse etter avstemningen.

Teksten ble støttet av 462 parlamentsmedlemmer, mens 134 trykket på nei-knappen. 30 avsto fra å stemme.

Noen av motstanderne var svenske EU-parlamentarikerne fra Sverigedemokratene og Kristdemokratene. 

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00