Om  
Yngve Hågensen

Den kraftige røsten har stilnet – slik minnes de LO-kjempen Yngve Hågensen (1938–2023)

Lørdag kom nyheten om at LOs mangeårige og svært markante leder, Yngve Hågensen, er død, 84 år gammel. Slik minnes åtte aktører som jobbet tett sammen med ham, Hågensens virke og liv. 

Yngve Hågensen døde lørdag etter kort tids sykeleie. Her er han i velkjente omgivelser, og holder 1. mai tale på Folkets Hus på Kjelsås i Oslo i 2019.
Yngve Hågensen døde lørdag etter kort tids sykeleie. Her er han i velkjente omgivelser, og holder 1. mai tale på Folkets Hus på Kjelsås i Oslo i 2019.Foto: Terje Pedersen / NTB
Veslemøy Hedvig Østrem

Peggy Hessen Følsvik, LO-leder: Vil savne gløden, kraftuttrykkene – og bukkeskjegget

«Det er med dyp sorg vi har mottatt beskjeden om at Yngve Hågensen er død. Han var en markant LO-leder og en ruvende skikkelse i norsk arbeiderbevegelse. 

Yngve satte spor etter seg som LO-leder. Han var en av arkitektene bak det såkalte solidaritetsalternativet på begynnelsen av 1990-tallet, som bidro til at Norge kom ut av den økonomiske krisen og en historisk høy arbeidsledighet. Det var under hans ledelse at LO-kjempet frem den 5. ferieuken. Hans navn vil bli stående i historiebøkene som en av de store LO-lederne

Yngve var en klar og tydelig stemme for landets fagorganiserte, han var en dyktig tillitsvalgt, både i fagforeningen, og senere i LO. Hans liv var et viktig stykke norsk historie med mye dramatikk, men også med mye humor, varme og felleskap. Jeg kommer til å savne gløden hans, kraftuttrykkene og det strie bukkeskjegget.» 

Yngve Hågensen (1938–2023)

Hågensen ble født i Vardø 13. juli 1938.

Han vokse opp på barnehjem i Vadsø og Asker. 

Han begynte sitt yrkesaktive liv som 14-åring, da han ble ansatt som visergutt. 

Da han var 15 år ble han ansatt som papirarbeider ved Saugbrugsforeningen.

Han startet sitt profesjonelle virke i fagbevegelsen da han i 1969 ble han ansatt som distriktssekretær i Møre og Romsdal. Han var også distriktssekretær i Oslo og Akershus-

Ved LO-kongressen i 1977 ble han valgt som LO-sekretær.

I 1989 ble han valgt som LO-leder. Dette vervet hadde han i 12 år, til 2001. 

Han har de siste årene vært en aktiv samfunnsdebattant og foredragsholder.  

Hågensen døde i Askim etter en kort tids sykeleie. Han ble 84 år gammel.

Thorbjørn Jagland: «For meg personlig var han som en bror»

«Hans fryktløshet og solidaritet kom fra et levd liv - det kom innenfra.

Med sin uredde holdning, klare tale og evne til å inngå kompromisser var han den beste arbeidsfolk kunne få.
Dette kom til uttrykk da rentene og arbeidsledigheten var skyhøy på 90-tallet. Uten Yngve Hågensen ville det ikke ha vært mulig å få enighet om «solidaritetsalternativet» som førte Norge ut av uføret.

For meg personlig var Yngve som en bror. Hanne og jeg hadde mange fine stunder med han og Astrid. Vi minnes han i ærbødighet»

Statsminister Jonas Gahr Støre: «Usedvanlig klok og kunnskapsrik»

«Han var barnehjemsgutten som ble en av arbeiderbevegelsens mest markante og betydningsfulle skikkelser.
Han var uredd og hadde et sterkt engasjement for arbeidsfolk, og ikke minst for internasjonal solidaritet. Jeg husker ham som usedvanlig klok og kunnskapsrik.

Solidaritetsalternativet som han gikk i bresjen for, gjorde mye i kampen mot arbeidsløsheten på 90-tallet, og viste styrken i den norske samarbeidsmodellen.

Jeg møtte Yngve med jevne mellomrom de siste årene. Han var alltid full av vilje, varme og energi. Han delte gode innspill og oppmuntring. Yngve holdt på engasjementet og temperamentet hele livet ut, og han kommer til å bli savnet av svært mange, i og utenfor arbeiderbevegelsen. I dag går tankene mine til familien.»

Kilde: Støres Facebook-side

Nato-sjef og tidligere statsminister Jens Stoltenberg: «Visjonær og jordnær»

«Hans store engasjement sprang ut av en bakgrunn som gjorde at han alltid stilte seg på de svakestes side.
Han var visjonær og jordnær på samme tid. Han var den enestående kombinasjonen av en som sto opp – og en som kom andre i møte.

I dag går tankene mine til hans familie og venner, og til en hel bevegelse som minnes ham i dyp takknemlighet.

(Kilde: Stoltenbergs Facebookside)

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet: «Han har vist tommelen opp og ned for mange som har søkt karriere i Ap»

– Han var rett og slett en ruvende skikkelse og et forbilde. 

– Først satte han spor etter seg i papirindustrien. Han startet jo som aktiv der i 1964. Etterhvert kjenner vi jo ham som den alle kjenner som LO-leder. Det ikke mange tenker over, er hvor mange ganger han var leder for valgkomiteen i Arbeiderpartiet og hvilken ekstraordinær innsats han gjorde der.

– Han har vist tommelen både opp og ned for mange som har søkt karriere i Arbeiderpartiet. Også der har han stått opp for arbeidsfolkene. 

(Kilde: Fri fagbevegelse)

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland: «Uforglemmelig tillitsvalgt»

«Yngve var en usedvanlig og uforglemmelig tillitsvalgt i arbeiderbevegelsen. Han gjorde viktige bidrag for land og folk i en krevende periode for videreutviklingen av vår velferdsstat. Yngve vil bli dypt savnet».

Kilde: Dagbladet

 

Svein-Yngve Madssen, tidligere redaktør i LO-Aktuelt: «Sterk ved forhandlingsbordet» 

«De som møtte LO-lederen ved forhandlingsbordet, måtte bryne seg på en strategisk og politisk dyktig håndverker. Men det var også et menneske de kunne stole på og som forsto betydningen av personlige relasjoner. Yngve Hågensen var tydelig på at LO ikke var tjent med å undergrave arbeidsgiversida. Bare en sterk motpart kunne levere. 

Han var også tydelig på at uten en sterk velferdsstat var det heller ikke mulig å sikre den solidariteten han kjente verdien av i barndommen.

Hans periode vil bli spesielt husket for solidaritetsalternativet og reformer som etter- og videreutdanning og avtalefestet pensjon. Yngve Hågensen var også bekymret for at fagbevegelsen skulle stagnere og at det var behov for stadig å fornye organisasjonen.»

(Kilde: Madssens minneord i Fri fagbevegelse)

Kjell Werner, kommentator i Dagsavisen: «Hard i klypa, men løsningsorientert»

«Ordet solidaritet er det jeg umiddelbart forbinder med tidligere LO-leder Yngve Hågensen. Han var lønnskamp og moderasjon i en og samme person. En selvmotsigelse vil mange si, men det behøver det ikke å være. Dette handler kort og godt om å praktisere den norske samfunnsmodellen.

Kreativiteten og engasjementet som Hågensen la for dagen gjennom solidaritetsalternativet savner sidestykke i norsk historie.  

Yngve Hågensen var kjent for å være hard i klypa, men samtidig løsningsorientert. Han var et fyrverkeri på talerstolen, ofte med en advarende pekefinger. Og han brukte kraftuttrykk og banneord med et ekte engasjement. Budskapet var ikke til å misforstå.

Kilde: Werners minneord i Dagsavisen 

 

Omtalte personer

Yngve Hågensen

LO-leder (1989-2001), fagforeningsleder, foredragsholder

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00