Debatt

Stiftelsen SOR svarer Bovim: Medlidende fordommer er en trussel mot bærekraftige velferdstjenester

Mennesker i utsatte livssituasjoner trenger kanskje minst av alt medlidenhet. Og de trenger i enda mindre grad at vi baserer debatter på nettopp det. Hvis det er slik at medlidenheten skal trumfe grunnleggende menneskerettigheter, kan vi like gjerne samle folk i en gedigen smeltedigel, og la den verdimessige bærebjelken i hovedsak baseres på snillisme og medynk, skriver spesialrådgiver i Stiftelsen SOR, Linn Løvlie Slette, i et tilsvar til Helsepersonellkommisjonens leder Gunnar Bovim.

Jeg vil nødig undergrave utfordringene vi står overfor på feltet, for de er store og komplekse, og debatten om prioriteringer og de smarte løsningene tvinges frem, men vi må ikke legge stein til byrden eller basere debatten på feil premisser, skriver innleggsforfatteren.
Jeg vil nødig undergrave utfordringene vi står overfor på feltet, for de er store og komplekse, og debatten om prioriteringer og de smarte løsningene tvinges frem, men vi må ikke legge stein til byrden eller basere debatten på feil premisser, skriver innleggsforfatteren.Foto: Gorm Kallestad/NTB
Linn Løvlie Slette
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Jeg har hørt det før, utallige varianter av: «Åh, du er jammen snill som orker å være vernepleier!» Og det er få ting som provoserer meg mer. Derfor må noen ta bladet fra munnen. For når lederen for Helsepersonellkommisjonen, Gunnar Bovim, i et intervju med Altinget uttrykker at «Vi synes alle synd på unge som trenger mye hjelp», kan det faktisk ikke stå uimotsagt.

Det er nemlig ikke slik at alle syns synd på unge som trenger mye hjelp. Misforstå meg rett. Mang en gang har jeg trekt pusten langt ned i magen, og tenkt at det finnes mange skjebner der ute. At noen får mer å bryne seg på her i livet enn andre. Det innebærer likevel ikke at jeg baserer min vernepleiergjerning på å synes synd på den andre. I så fall har vi bygd opp en profesjon på feil premisser. 

Heldigvis finnes det en god del av oss som først og fremst har et pragmatisk og styrkebasert syn på våre medmennesker – og på utfordringene som livet på urettferdig vis kan skjenke oss.

Linn Løvlie Slette
Spesialrådgiver, Stiftelsen SOR

Heldigvis finnes det en god del av oss som først og fremst har et pragmatisk og styrkebasert syn på våre medmennesker – og på utfordringene som livet på urettferdig vis kan skjenke oss. Mennesker i utsatte livssituasjoner trenger kanskje minst av alt medlidenhet. Og de trenger i enda mindre grad at vi baserer debatter på nettopp det. 

Som Lady og Landstrykeren er en klassisk kjærlighetshistorie, innehar utsagnet til Bovim et klassisk tilfelle av medlidende fordommer, som så ofte uttrykkes av den etniske nordmann i middelklassen – om man skal tro på internasjonal forskning om stereotypier. For hvis det er slik at medlidenheten skal trumfe grunnleggende menneskerettigheter, kan vi like gjerne bygge større enn noen gang før, samle folk i en gedigen smeltedigel og la den verdimessige bærebjelken i hovedsak baseres på snillisme og medynk. 

Les også

Et pennestrøk over menneskerettighetene 

Denne debatten ble for alvor satt på agendaen av Altinget under Arendalsuka. Først skriftlig, og deretter i en direktesendt debatt om den såkalte yngreomsorgen. 

La meg sitere Helge Eide, områdedirektør for samfunn, velferd og demokrati i KS, fra debatten i Arendal:

«Det må bli noen endringer i praksis på en eller annen måte, men som ikke berører grunnleggende behov hos den enkelte – for det skal og må selvfølgelig det offentlige dekke. La meg trekke frem et konkret eksempel: Når man har bofellesskap hvor 5–8 beboere har egne leiligheter med fellesareal, skal man da kreve at det skal være en rettighet at kommunalt betalt hjelp skal sørge for at de får sin egen middag hver eneste dag i uken, eller kan man akseptere at man lager middag i fellesskap?» (Innleggsforfatterens utheving, red.anm.)

Les også

For det første skulle man tro at en områdedirektør, som i kraft av sin stilling faktisk representerer alle norske kommuner, hadde en bedre problemstilling å slenge på bordet enn eksemplet om hvorvidt man skal tilby felles måltider eller ei. Denne debatten handler ikke om tilgang på måltider og hvordan disse kan organiseres, men om vi skal bygge opp igjen institusjonene for de av oss med hjelpebehov i hverdagen. Måltidsargumentet vitner også om en snever, og til dels degraderende forståelse av folka det faktisk gjelder, som om de er én homogen gruppe, og undergraver alvorligheten i sakens harde kjerne. 

For det andre eksisterer menneskerettighetene for nettopp å sikre at våre grunnleggende behov blir ivaretatt. Da er det interessant at Eide påpeker at de grunnleggende behovene ikke skal berøres, samtidig som KS mener at funksjonshemmedes menneskerettigheter (eller konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD)) ikke gjelder for norske kommuner. Å mene at grunnleggende behov ikke skal rokkes ved, og samtidig fronte en organisasjon som mener noe annet, blir i all beskjedenhet dobbeltmoralsk og høyst umusikalsk. 

Å mene at grunnleggende behov ikke skal rokkes ved, og samtidig fronte en organisasjon som mener noe annet, blir i all beskjedenhet dobbeltmoralsk og høyst umusikalsk.

Linn Løvlie Slette
Spesialrådgiver, Stiftelsen SOR

Se heller til de som tenker nytt

Jeg vil nødig undergrave utfordringene vi står overfor på feltet, for de er store og komplekse, og debatten om prioriteringer og de smarte løsningene tvinges frem, men vi må ikke legge stein til byrden eller basere debatten på feil premisser. 

Og uansett hva KS måtte mene, gjelder altså CRPD for alle norske kommuner, og det kommunale selvstyret kan ikke fri seg fra slike internasjonale forpliktelser. Ei heller skal vi fundere tjenestene på medlidenhet. Det undergraver både kompetansen ute i feltet, men også de individuelle og komplekse behovene hver enkelt borger har i et livsløpsperspektiv. 

Vi må ikke legge stein til byrden eller basere debatten på feil premisser.

Linn Løvlie Slette
Spesialrådgiver, Stiftelsen SOR

Med det in mente må vi heller se til de kommunene som faktisk legger konvensjoner og faglige føringer til grunn i sin tjenesteutvikling, for å møte utfordringene vi vet kommer i årene fremover. Disse kommunene er premissleverandører for gode og nytenkende tjenester uten medlidenhet som grunnleggende verdi. Vi kan for eksempel se til kommuner som utvikler strategier og temaplaner i henhold til forskningsbaserte faglige rammeverk, juss og grunnleggende rettigheter. Med 2030 i sikte legger disse kommunene ut godt polstrede flytebrygger med det mål om å tilby så gode tjenester som mulig – i visshet om at det kan bli litt sjø på veien mot målet. 

Det er disse tjenesteleverandørene som til slutt vil sitte med nøkkelen til den bærekraftige morgendagen. Det er disse aktørene vi må lytte til og lære av. 

Les også

Omtalte personer

Gunnar Bovim

Rådgiver og professor, NTNU, styreleder, Oslo universitetssykehus HF, Forskningsrådet, Museene Arven, Olavshallen og NTNU TTO AS
Cand.med. (Universitetet i Bergen, 1985), Dr. med. (Universitetet i Trondheim, 1993)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00