Energirådgiver: Vi trenger ikke EU-direktiv for å spare strøm
All diskusjonen om direktiv og tilskudd har dessverre blitt en evigvarende debatt uten resultater. I mellomtiden er det mindre enn én av fire som følger dagens energistandard når de faktisk pusser opp, skriver Dag Arne Høystad, energirådgiver i Naturvernforbundet.
Dag Arne Høystad
Energirådgiver i NaturvernforbundetDe siste dagene har det gått en debatt om EUs bygningsenergidirektiv og enøk-tilskudd til norske boligeiere.
Sist ut er Huseierne, som fortjenstfullt har kommunisert rundt tidlige utkast til direktivet.
Før dette beskyldte Andersen og Borg i sitt innlegg den 29. april Huseierne for å stå bak store oppslag om millionutgiftene norske boligeiere kan bli påtvunget.
Vi trenger krav, men kan også komme langt med å fjerne barrierer.
Dag Arne Høystad
Energirådgiver, Naturvernforbundet
Bevisbyrden må snus
I sluttspurten droppet EU det omdiskuterte punktet med minstekrav til hver enkelt bolig. Likevel er fortsatt ryktene om pisk fra Brussel en av de sterkeste driverne når norske boligeiere vurderer energitiltak. Ikke alle har fått med seg sluttresultatet. Og mange synes det virker logisk med krav, etter alt snakket om energieffektivisering og kraftbehov. Vi trenger krav, men kan også komme langt med å fjerne barrierer.
I Norge er det ingen energikrav til eksisterende bygg. Faktisk er det slik at det offentlige forventer at bygget skal beholde samme lave energistandard etter oppussing. Våger du å etterisolere når panelet likevel skal skiftes, blir det hele plutselig søknadspliktig ifølge Direktoratet for Byggekvalitet. Når du først søker om tykkere vegg, kan det også bli nødvendig med dispensasjon for økt arealutnyttelse. Her må bevisbyrden snus.
Fra interiør til energitiltak
Dessverre kan ikke et EU-direktiv redde oss fra regulatoriske barrierer. Norge har nylig innført det gamle bygningsenergidirektivet fra 2010, med en 12 års forsinkelse. Tiden har Norge bruk blant annet til å forlenge unntaket som gjør det mulig for boligselger å energimerke huset selv. Kjøper du en bruktbolig i dag, er det selger som har laget energimerket. I tillegg følger det med en automatisk frembrakt tiltaksliste.
Anbefalingene for min bolig er blant annet å skifte til sparepærer og sette tidsur på motorvarmeren. Den automatiske tiltakslista er lite spesifikk og håpløst foreldet. Hvorfor ikke la fagpersonen som likevel er inne og lager boligsalgsrapporten, samtidig energimerke boligen og sette opp en liste med prioriterte tiltak for energibesparelser? Det vil bidra til å vri oppussingsfokuset vekk fra bare interiør til også å omfatte energitiltak.
All diskusjonen om direktiv og tilskudd har dessverre blitt en evigvarende debatt uten resultater.
Dag Arne Høystad
Energirådgiver, Naturvernforbundet
Evigvarende debatt uten resultater
All diskusjonen om direktiv og tilskudd har dessverre blitt en evigvarende debatt uten resultater. I mellomtiden er det mindre enn én av fire som følger dagens energistandard når de faktisk pusser opp. Slik er normen og samfunnets forventning i dag. Merkostnaden ved å gjøre det ordentlig, er ikke avskrekkende når en bygningsdel likevel skal fornyes.
I påvente av en offentlig handlingsplan for bygg, har Naturvernforbundet samlet mange eksempler på raske og billige tiltak som vil bidra til å gjøre energioppgradering enklere og mer utbredt i eneboliger og småhus. I tillegg til de to eksemplene over, må informasjon som i dag er spredt på mange etater, samles på ett sted. Det må sørges for at uavhengig rådgivning er tilgjengelig. Det må etableres avbetalingsordninger for standard tiltak. Og vi må ha en strømstøtte som premierer de som sparer. Tilskudd vil selvsagt også være nødvendig for å få flere til å gjennomføre tiltak. Tilskudd virker best i kombinasjon med informasjon og reguleringer.