Debatt

SustEvo: Bare vekslepenger settes av til energieffektivisering og strømsparing

Regjeringen foreslår å bruke nesten 10 milliarder kroner på strømstøtte neste år, mens det settes av vekslepenger til energieffektivisering og strømsparing. Det er uforståelig når regjeringen hevder at vi trenger den dyrebare strømmen til det grønne skiftet. Strømstøtten opprettholder bruken av elektrisitet, mens energieffektivisering reduserer, skriver daglig leder i SustEvo, Emil Nygård.

Skal vi satse på energieffektivisering, som vi ikke gjør nå, må alle forstå hva vi snakker om. Det grønne skiftet er så abstrakt at selv ikke de ansvarlige statsråder klarer å fylle begrepet med innhold på sin egen pressekonferanse, skriver Emil Nygård, daglig leder i SustEvo.
Skal vi satse på energieffektivisering, som vi ikke gjør nå, må alle forstå hva vi snakker om. Det grønne skiftet er så abstrakt at selv ikke de ansvarlige statsråder klarer å fylle begrepet med innhold på sin egen pressekonferanse, skriver Emil Nygård, daglig leder i SustEvo.Foto: Lysberg Solum / NTB
Emil Nygård
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

La oss være helt konkrete på hva det grønne skiftet krever av elektrisitet ved enkel hoderegning. Og la oss legge dette regnestykket i et nytt og veldig oppnåelig konsept – fra bygg til bil:

Cirka 25 prosent av den norske bilparken er i dag elektrisk. Skal vi innfri våre klimaforpliktelser, bør hele bilparken bli elektrisk innen 2050. I dag bruker el-biler på norske veier omtrent 1,25 TWh strøm. Da trenger vi 5 TWh strøm for å redusere CO2-utslippene fra bilparken til null. Hvor skal vi hente dette når Norge styrer mot kraftunderskudd (hvis vi legger til grunn Statnetts beregning som forutsetter at Norge skal nå klimamålene – det gjør som kjent ikke NVEs beregning)?

Ganske enkelt: Fra bygg til bil. SINTEF har beregnet at hvis vi fortsetter dagens trend, så vil samlet tilført energi til bygningsmassen øke med 2 TWh fra 2020 til 2030 – altså milevis fra regjeringens mål om en reduksjon på 10 TWh (sammenlignet med 2015). Men SINTEF har også vist at vi med eksisterende teknologi kan redusere levert energi til bygningsmassen med 13 TWh innen 2030. 

Les også

Ikke noe hokus pokus

Alle som jobber konkret med energieffektivisering i bygg, kjenner prosjekter og metoder som relativt enkelt reduserer strømbruken med 30 prosent. På regjeringens nylige pressekonferanse (hvor de lanserte handlingsplanen for energieffektivisering i alle deler av norsk økonomi) fortalte eiendomssjefen i Oslo havn til statsrådene Aasland og Barth Eide at energibruken i bygget var redusert med 50 prosent etter rehabiliteringen. 

Fem milliarder er bare halvparten av hva staten bruker på å subsidiere mer strømbruk i 2024. Så det må da være mulig?

Emil Nygård
Daglig leder, SustEvo

Så dette er ikke noe hokus pokus. SINTEF har også beregnet hva det vil koste å spare 13 TWh energi i bygg før 2030: 18 milliarder kroner i året som utløses ved at det offentlige bevilger 5 milliarder kroner årlig. De private byggeierne står altså klare til å investere hvis staten viser vei.

Fem milliarder er bare halvparten av hva staten bruker på å subsidiere mer strømbruk i 2024. Så det må da være mulig? I den anledning vil vi bare neve at tyskerne bruker 144 milliarder offentlige kroner i året til energieffektivisering i bygg.

Et abstrakt felt

Mer hoderegning for moro skyld: Norske personbiler slipper i dag ut over 5 millioner tonn CO2. Det er i underkant av seks årlige utslipp fra Melkøya, det. Pareto har beregnet at Norge må kutte utslipp tilsvarende fire Melkøya-prosjekter hvert år for å innfri vår forpliktelse til 55 prosent reduksjon innen 2030, for å sette ting i perspektiv. 

Hva er argumentet mot å satse hardere på energieffektivisering?

Emil Nygård
Daglig leder, SustEvo

Hvorfor ikke begynne med det realistiske og konkrete: Frigjøre elektrisitet fra bygg til det grønne skiftet? Selv om strømmen kan brukes til mange ting i det grønne skiftet, kan vi for motivasjonens skyld se for oss at strømmen går fra bygg til bil. Skal vi satse på energieffektivisering, som vi ikke gjør nå, må alle forstå hva vi snakker om. Det grønne skiftet er så abstrakt at selv ikke de ansvarlige statsråder klarer å fylle begrepet med innhold på sin egen pressekonferanse!

Vi trenger mer strøm. Det må enten produseres eller spares. Det vil uansett koste samfunnet penger. Å spare energi reduserer behovet for miljøinngripende tiltak for ny produksjon i form av for eksempel vindmøller eller lignende.

Hva er argumentet mot å satse hardere på energieffektivisering? 

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00