KrFs alternative budsjett: Ekstra milliarder til strømstøtte, bistand og barnetrygd

Strømstøtten til private husholdninger skal økes kraftig og barnetrygden skal opp med 4000 kroner i året. KrF henter også 22 milliarder ekstra oljepenger til bistand.

Finanspolitisk talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, presenterte KrFs alternative statsbudsjett onsdag.
Finanspolitisk talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, presenterte KrFs alternative statsbudsjett onsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Silje Sjursen Skiphamn

– Det er fullt mulig å prioritere bedre enn det regjeringen har gjort i sitt budsjettforslag, sa finanspolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad da han onsdag la frem KrFs alternative statsbudsjett.

Blant tiltakene partiet har prioritert mer penger til enn regjeringen er:

KrF mener strømstøtten regjeringen har innført er for lav, og vil altså øke den med 12,3 milliarder kroner i forhold til regjeringens forslag. Partiet går inn for å gi 100 prosent kompensasjon over 50 øre per kilowattime. Dette tilsvarer en årlig innsparing på 15.000 kroner for en husholdning som bruker 20.000 kilowattimer, ifølge Ropstad.

– Deler av finansieringen er gjort ved å øke trinnskatten noe. De med de høyeste inntektene må betale noe mer i skatt, mens de som trenger det aller mest, vil få mest i strømstøtte, sa han.

Ropstad sa han var stolt over å følge den politiske debatten, hvor stadig flere partier tar til orde for å øke barnetrygden. Både Høyre, Venstre og SV har i sine alternative budsjetter foreslått å bruke mer på den universelle ordningen.

– Det var KrF som klarte å øke barnetrygden da vi satt i regjeringen, og nå fortsetter vi opptrappingen. Nå håper jeg SV lykkes i forhandlingene med regjeringen, sa Ropstad.

Nå håper jeg SV lykkes i forhandlingene med regjeringen.