Altinget Klima og Energi: Dette var høstens viktigste saker

Nye omdiskuterte kraftskatter, nytt klimamål, Grønn bok, en historisk naturavtale, et dramatisk klimatoppmøte og en haug med politiske konflikter: Disse sakene er anbefalt lesning fra Altinget Klima og Energi i julehøytiden.

Regjeringens forslag til nye og endrede kraftskatter slo ned som en bombe i september, og har preget den politiske debatten, både i statsbudsjett, partienes alternative budsjetter, og i kontekst av energikrise, fremtidig kraftbehov og det grønne skiftet.
Regjeringens forslag til nye og endrede kraftskatter slo ned som en bombe i september, og har preget den politiske debatten, både i statsbudsjett, partienes alternative budsjetter, og i kontekst av energikrise, fremtidig kraftbehov og det grønne skiftet.Foto: Terje Bendiksby / NTB
Elisabeth Bergskaug

3. oktober kom Altinget på nett, som Norges nye politiske nettavis. De første 11 ukene har vi jobbet for å etablere oss som en seriøs nyhetsavis om politikk, innenfor fem ulike nisjer.

På Altingets klima og energi-nisje har jeg gått for en bredde i dekningen, så den favner politikkområdene natur, klima og energi, med forsøk på å knytte dette sammen, og se natur, klima og energi i sammenheng. 

Når vi går inn i julehøytiden, vil jeg gjerne dele noen av de beste artiklene, analysene og debattene fra Altinget Klima og Energi, til glede for nye lesere. God leselyst og god jul! 

Vi møtte meningsmotstandere midt i konflikten 

Midt i konflikten er en intervjuserie der Altinget møter to parter som er sterkt uenige i en aktuell sak. De intervjues sammen. 

Vi ber partene møte hverandre med et åpent sinn. Vi utforsker både deres største uenigheter, hva de faktisk er enige om, og til og med om de har noen felles interesser. 

Altinget har hatt tre slike fellesintervjuer i år om ulike kraftformer med sterke interessekonflikter.  

Leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen møtte leder i vindkraftorganisasjonen Norwea til fellesintervju om vindkraft på land.
Leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen møtte leder i vindkraftorganisasjonen Norwea til fellesintervju om vindkraft på land. Foto: Hans Andreas Starheim/Altinget.no

Grønn bok, klimamål og utslippsambisjoner 

Denne høsten har regjeringen styrket sitt klimamål, og lansert det nye styringsverktøyet Klimastatus- og plan, populært kalt Grønn bok. 

Foreløpig går det svært sakte nedover med norske klimagassutslipp, som hadde en nedgang på 0,7 prosent i 2021. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) håper den grønne boka – et slags klimabudsjett som legges fram hvert år sammen med statsbudsjett – skal gjøre det lettere å få fart på utslippskuttene fremover. 

Altinget Klima og Energi har skrevet flere saker om Grønn bok, og regjeringens og opposisjonens klimapolitikk: 

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) presenterte regjeringens grønne bok samme dag som de la fram sitt forslag til statsbudsjett. Han har en visjon om å gjøre Klima- og miljødepartementet til et slags finansdepartementet for utslipp og natur.
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) presenterte regjeringens grønne bok samme dag som de la fram sitt forslag til statsbudsjett. Han har en visjon om å gjøre Klima- og miljødepartementet til et slags finansdepartementet for utslipp og natur. Foto: Martin Fossum/Klima- og miljødepartementet

Grunnrenteskatt, høyprisbidrag og høye strømpriser 

Høsten har vært preget av høye strømpriser, kraftdebatt og regjeringens forslag til nye kraftskatter, som tok de fleste på senga da de ble lagt fram i slutten av september. 

Klimatoppmøte og naturtoppmøte 

Årets klimatoppmøte, COP27, fant sted i Sharm el-Sheikh, og flere rapporterte om at 1,5-gradersmålet kom i spill i forhandlingene om slutterklæringen fra møtet. Samtidig jobbet flere land, inkludert Norge, for å få på plass sterkere formuleringer om utfasing av fossil energi, mens andre land jobbet for å vanne dette ut. Resultatet ble en slutterklæring med ganske like formuleringer som ved forrige klimatoppmøte. 

Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh, og samarbeidet med USAs John Kerry om et nytt initiativ for grønn skipsfart. Støre var imidlertid ikke invitert til naturtoppmøtet i Montreal, som foregikk stort sett uten statsledere til stede.
Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh, og samarbeidet med USAs John Kerry om et nytt initiativ for grønn skipsfart. Støre var imidlertid ikke invitert til naturtoppmøtet i Montreal, som foregikk stort sett uten statsledere til stede. Foto: Javad Parsa / NTB

Naturtoppmøtet i Montreal, COP15, var det viktigste siden 2010, fordi verden skulle forsøke å lande en ny global naturavtale for å stanse og reversere tapet av natur. Det lyktes de med. Det ble en ny avtale, og den er relativt godt mottatt. Nå er det opp til nasjonale myndigheter å følge opp, og sørge for at avtalen får effekt. 

I denne saken kan du lese om at forrige gang Norge skulle følge opp en naturavtale, klarte vi ikke å nå målene i avtalen. 

Kjør debatt! 

Altinget har publisert flere interessante og tankevekkende debattinnlegg. Her er tre anbefalinger: 

Aktivister fra Stopp oljeletinga tilgriset Monolitten i Frognerparken med maling tidligere i høst. MDG-politiker tror slike sabotasjeaksjoner blir mer vanlig fra klimaaktivister når avstanden mellom klimamål og klimakutt fortsetter å være stor.
Aktivister fra Stopp oljeletinga tilgriset Monolitten i Frognerparken med maling tidligere i høst. MDG-politiker tror slike sabotasjeaksjoner blir mer vanlig fra klimaaktivister når avstanden mellom klimamål og klimakutt fortsetter å være stor. Foto: Javad Parsa / NTB

Fosen-dommen, der Høyesterett slo fast at byggingen av to vindkraftanlegg er i strid med samiske rettigheter, har skapt debatt mellom Norges institusjon for menneskerettigheter og regjeringen. 

Enøk-midlene som forsvant fra statsbudsjettet 

Dyr strøm og et mulig kraftunderskudd i Norge allerede i 2026-2027, ifølge Statnetts analyser, har gjort at flere politikere har tatt til orde for en større satsing på energieffektivisering. Da regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett for 2023, inkluderte den en ny satsing på energieffektivisering i kommunale boliger og studentboliger. Det var satt av 680 millioner kroner til satsingen. 

Rødt, MDG, Venstre og KrF gikk imot kuttene, som skapte debatt i Altingets spalter. 

Venstre-politiker Alfred Bjørlo ba Stortinget stanse «ENØK-ranet», mens Bård Baardsen i Norsk varmepumpeforening kritiserte regjeringen for å ha en «mangelfull enøk-politikk». 

Regjeringen har også fått krass kritikk fra NHO for å bruke 2015 som utgangspunkt i statsbudsjettet, for målet om å energieffektivisere 10 terrawattimer i bygg. 

Alt tyder på at energi, klima og natur kommer til å få en viktig plass i politikken og offentligheten også neste år. Har du lyst til å delta i debatten, eller har du tips til saker jeg bør skrive om, send meg en e-post på [email protected].

Omtalte personer

Truls Gulowsen

Leder, Naturvernforbundet
NMBU

Åslaug Marie Haga

Leder, Fornybar Norge
cand.mag. i sosiologi, statsvitenskap og historie (Universitetet i Oslo)

Sunniva Rose

Kommunikasjonsdirektør, Norsk Kjernekraft AS, kjernefysiker, forfatter og blogger
Ph.D., kjerne- og energifysikk (Universitetet i Oslo, 2017)

E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00