Høyre vant valget i byene. Nå åpner de sykehjemmene for private
I Oslo planlegger det nye byrådet å konkurranseutsette tre– fire sykehjem til kommersielle selskaper. Også i flere andre byer hvor Høyre har overtatt makten, har partiet planer om å øke innslaget av private i helse- og omsorgstjenestene.
Silje Sjursen Skiphamn
Nisjeredaktør Helse– Du har lang erfaring fra byrådet i Bergen og ikke minst fire år i Helsedepartementet som politisk rådgiver og statssekretær, i en krevende tid med covid. Å komme hit til denne avdelingen med din bakgrunn, det tror jeg blir veldig bra, sier en rørt Marthe Scharning-Lund.
Den avtroppende Ap-byråden for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo skal snart overlate kontor, nøkkel og ansvar til sin argeste konkurrent. Høyres ferske byråd, Saliba Andreas Korkunc, kommer med komplimenter i retur:
– Det er en glede å møte deg i person, jeg har hørt veldig mye om deg. Da du ble utnevnt til helsebyråd, så jeg du fikk rosende ord fra Trine Skei Grande på Facebook. Det er ikke ofte man får det fra en tidligere leder for et annet parti.
Det er ingenting som tilsier at den gode stemningen mellom Ap og Høyre vil vedvare. Mens Ap har brukt sine åtte år ved makten til å kaste kommersielle selskaper ut av sykehjemmene i hovedstaden, har Høyre konkrete planer om å slippe dem inn igjen.
Oslo: Tre–fire sykehjem skal drives av kommersielle
– Byrådslederen har sagt at vi ser for oss å konkurranseutsette om lag tre–fire sykehjem. Det er jeg helt enig i, og vi er allerede i gang med å se på hvilke sykehjem det skal være, sier Korkunc til Altinget.
– Er det sykehjemmene som drives av ideelle som skal konkurranseutsettes eller er det de kommunale sykehjemmene?
– Nå skal vi se på hvordan det blir, men vi har en avtale med de fire borgerlige partiene, som sier at ideelle aktørers andel skal øke, den skal ikke ned. Så det blir kommunale sykehjem som skal konkurranseutsettes, svarer Korkunc.
– Men det er veldig viktig å si at dette ikke er noe vi gjør for å spare penger, men for å få så god kvalitet som mulig for brukerne. Og vi vil selvfølgelig gjøre det på riktig måte i dialog med de ansattes organisasjoner.
Den nye byråden er klar på at konkurranseutsetting av eksisterende sykehjem innebærer en virksomhetsoverdragelse, og at dette er lovregulert.
– Det er altså ingen ansatte som vil få dårligere vilkår, og lønnsvilkårene vil bli ivaretatt, lover Korkunc.
Vil bygge flere sykehjem
Høyre skal dele byrådsmakten i Oslo med Venstre. De to partiene har inngått en avtale om politisk samarbeid med KrF og Frp.
I den såkalte Hammersborg-avtalen står følgende om private aktører i helse og omsorg:
- Bygge flere sykehjem og Omsorg+, se på andre modeller for privat/offentlig samarbeid om sykehjemskapasitet, avtaler om kjøp av plasser hos private eller kombinasjonsmodeller for bygg og drift.
- Andelen ideelle aktører innenfor helse, omsorg og velferd skal økes i fireårsperioden. Dette skal bl.a. skje ved å se på muligheten for reserverte anbudskonkurranser og utlyste anbud der særtrekk, egenart og merverdi hos ideelle aktører etterspørres.
Kristiansand: Nytt sykehjem skal på anbud
Høyre har også lagt beslag på ordførerkjedet i Kristiansand. Der har partiet kommet til enighet med KrF, Frp, Venstre og Senterpartiet om en politisk plattform. I den står det at samarbeidspartiene vil:
- Utvide fritt brukervalg til også å gjelde hjemmesykepleien.
- Det neste sykehjemmet som bygges i Kristiansand skal lyses ut til en konkurranse blant private aktører med hovedfokus på kvalitet.
– Samarbeidspartiene er enige om at driften av det neste sykehjemmet vi bygger skal lyses ut til en konkurranse blant private og ideelle aktører. Aktørene skal da konkurrere om å levere den beste kvaliteten på tjenesten, sier den nye ordføreren i Kristiansand, Mathias Bernander (H).
Han viser til at samarbeidspartiene ønsker et mangfold av aktører som kan tilby sykehjemstjenester:
– Vi vet at det private kan utfordre det offentlige på å levere bedre tjenester til innbyggerne, for eksempel gjennom flere aktivitetstilbud for brukerne av sykehjem. Det gir innbyggerne valgfrihet og best mulig kvalitet på tjenestene, enten man velger offentlig eller privat, sier Bernander.
Stavanger: Åpner for privat drift av nytt sykehjem
Etter en valgthriller ble det klart at Høyre også overtok makten i Stavanger. Partiet danner flertall med Frp, KrF, Venstre og Pensjonistpartiet og samarbeidsavtalen er helt klar på private aktørers plass i helsetjenesten:
- Samarbeidspartiene ønsker å tilrettelegge for flere private sykehjem og åpner for at private kan drifte nytt sykehjem i Jåttåvågen.
- De vil også gjeninnføre fritt brukervalg på velferdstjenester.
– I Stavanger skal både offentlige, private og ideelle kunne drive sykehjem. Vi åpner opp for at det er kvalitet som skal være avgjørende for hvilke tjenester som leveres til byens innbyggere, sier den nye Høyre-ordføreren, Sissel Knutsen Hegdal.
Hun er klar på at det offentlige skal være ryggraden i helsetjenesten, men:
– Samtidig trenger ikke det å være entydig med at det offentlige skal løse alle oppgavene innenfor helse og velferd.
Drammen: Frp presser på for private sykehjem
Også i Drammen har Høyre overtatt ordførerstolen fra Ap, og inngått en samarbeidsavtale med Frp, KrF og Pensjonistpartiet. I avtalen står det at samarbeidspartiene vil:
- Inngå innleieavtaler med ideelle og private institusjoner for plasser, slik at vi kan sørge for alltid dekket behov.
- Åpne for ideelle og private tilbydere hvor målet er at eventuelt overskudd brukes til kvalitetsforbedring av tjenestene.
- Åpne for offentlig-privat samarbeid om forskjellige boformer for eldre.
I valgkampen lovte Høyres nye ordfører, Kjell Arne Hermansen, at ingen av dagens sykehjem skulle settes ut på anbud til private. Det vakte derfor oppsikt da Frp under presentasjonen av samarbeidsavtalen sa at det likevel var aktuelt.
– Hva man sier i valgkampen er én ting. Nå har vi forhandlet og ja – vi vil vurdere å privatisere også de sykehjemmene kommunen driver i dag, uttalte forhandlingsleder for Frp, Jon Helgheim, til Drammens Tidende.
Ordfører Kjell Arne Hermansen hadde ikke anledning til å bli intervjuet av Altinget, men Høyres gruppeleder Kristin Surlien har sagt følgende til Drammens Tidende:
– Vi har i dag ingen plan om å privatisere kommunens sykehjem, men vi vil se på privatisering av flere kommunale tjenester.
Bergen: Lovte konkurranseutsetting i valgkampen
I Bergen overtar Høyre byrådsmakten sammen med Frp og Sp. Partiene har skaffet seg parlamentarisk grunnlag gjennom Klosterhagen-avtalen, som de har inngått med Bergenslisten, Industri- og næringspartiet og Pensjonistpartiet.
Den viktigste saken i denne avtalen er en ny utredning om bybanen, og det står ingenting om helse- og omsorgstjenester. Det nye byrådets politiske plattform presenteres først mandag 30. oktober. Høyre ønsker ikke å si noe om sine planer for private aktører i helse- og omsorgstjenesten før den tid.
Men i en kartlegging som VG gjorde før valget, svarte Bergen Høyre at de ville sette minst to av de eksisterende sykehjemmene ut på anbud og konkurranseutsette nye sykehjem som bygges.
Daværende byrådslederkandidat, nå påtroppende byrådsleder, Christine Meyer avviste at det er for å spare penger:
– For Høyre er bruk av private og ideelle ikke et spørsmål om lavere kostnad, men økt kvalitet.
Trondheim: Ideell aktør skal drive nytt sykehjem
Etter 20 år med rødgrønt styre i Trondheim, klarte Høyre å stable på beina et nytt flertall også her. Partiet har fått til en samarbeidsplattform med MDG, Venstre, Pensjonistpartiet, Sp og KrF.
I samarbeidsplattformen omtales bare ideelle aktører når det gjelder sykehjem, men den samme avgrensningen er ikke der for hjemmetjenester:
- Vi vil ha som mål at 15 prosent av kommunens helse- og omsorgstjenester utføres av ideelle aktører på sikt, og det neste nye helse- og velferdssenteret skal driftes av en ideell aktør.
- Eldre skal få mulighet til å velge hvem som kommer hjem til seg.
Trondheims nye ordfører, Kent Ranum (H), begrunner satsingen på ideelle aktører slik:
– Hjemmebaserte tjenester er et område der vi i større grad ønsker å ta i bruk ideelle aktører som en av flere tilbydere av tjenester. Innen BPA-feltet tilbyr allerede i dag private hjemmebaserte tjenester, sier han.
– Gjennom en lang valgkamp har jeg snakket med ansatte og beboere i Trondheim kommunes tjenester. Hvem som tilbyr tjenesten er ikke det viktige, men kvaliteten og tilbudet til brukerne. I Trondheim er de som har tilbud fra de ideelle svært fornøyde med tjenesten de får og det ønsker vi å bygge videre på.
Denne artikkelen ble oppdatert med kommentar fra Kent Ranum 30. oktober 2023 klokken 08.39.