Debatt

Arbeidsministeren: Velferdsstaten og arbeidslinjen trenger hverandre

Arbeid er viktig for den enkelte, men også for samfunnet. For oss hører velferdsstaten og arbeidslinjen sammen. De understøtter hverandre, skriver arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap).

For veldig mange av oss er arbeid nøkkelen til et liv som gir selvstendighet, sosialt fellesskap og mestringsfølelse. Da må vi også sørge for at arbeidslivet som møter oss er trygt, organisert og skikkelig, skriver arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i sitt bidrag til debattstafetten om arbeidslinja.
For veldig mange av oss er arbeid nøkkelen til et liv som gir selvstendighet, sosialt fellesskap og mestringsfølelse. Da må vi også sørge for at arbeidslivet som møter oss er trygt, organisert og skikkelig, skriver arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i sitt bidrag til debattstafetten om arbeidslinja.Foto: Astrid Waller/Altinget
Marte Mjøs Persen
Dette er et debattinnlegg, og innholdet står for skribentens regning. Alle innlegg hos Altinget skal overholde presseetiske regler.

Arbeidslinjen skal gjøre det mulig for flere å komme i jobb, samtidig som de som ikke kan arbeide har trygghet i et velferdsstatens sikkerhetsnett.

Vårt moderne samfunn er bygget på at folk er i jobb. Arbeid er bra for den enkelte, og nødvendig for at vi skal opprettholde vår felles velferd. Arbeid gir inntekter til fellesskapet, og fyller livet med mening og tilhørighet. 

Arbeiderpartiet har alltid sagt at arbeid til alle er jobb nummer én.

Marte Mjøs Persen
Arbeids- og inkluderingsminister (Ap)

Arbeiderpartiet har alltid sagt at arbeid til alle er jobb nummer én. For noen høres det kanskje ambisiøst ut. For å gjøre det mulig trenger vi at alle velferdsordningene spiller på lag.

Arbeidslinjen handler om at alle som kan og vil jobbe, skal få muligheten til det. Det er en politikk som skal følge deg gjennom livet. Fra en god barnehage, skole og SFO, til Nav og helsetjenestene, skal alle legge til rette for at de som kan og vil jobbe, skal få muligheten til det.

Debattstafetten «Har arbeidslinja blitt et skjellsord?»:

Altinget Arbeidsliv ønsker å ta tak i relevante spørsmål som rører seg på den politiske agendaen. Vi vil skape en plattform for en faktabasert, saklig og interessant debatt der ulike stemmer kommer til orde og bringer samtalen videre.

Allerede i begynnelsen av 1990-årene lanserte regjeringen begrepet «arbeidslinja», hvor tanken var at alle i yrkesaktiv alder som kan arbeide, har en plikt til å gjøre det, mens trygder er forbeholdt dem som ikke kan arbeide. Kort oppsummert; det skal lønne seg å arbeide fremfor å leve av offentlige ytelser.

Det skapte debatt da Oslos byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester Rina Mariann Hansen (Ap) gikk ut i media og mente at arbeidslinja i sosialpolitikken er utdatert.

Vi i Altinget Arbeidsliv har derfor invitert inn sentrale stemmer fra det politiske miljøet, organisasjoner, akademia og næringslivet for å belyse spørsmålet «Har arbeidslinja blitt et skjellsord?».

Andre innlegg i stafetten

Vi har behov for flere folk i jobb

Norge har store oppgaver som skal løses. Vi skal kutte i klimagassutslipp, øke eksporten og sikre vår felles velferd for fremtiden. I alt fra helse og omsorg, til industrien trenger vi sårt kvalifisert arbeidskraft.

Problemet er bare at de som står utenfor arbeidslivet i dag ikke matcher den kompetansen disse arbeidsplassene etterspør. Derfor trenger vi en aktiv politikk for å inkludere flere i jobb.

Det er plass til flere

Selv om ledigheten er lav, står for mange utenfor arbeidslivet. Ikke alle vil kunne jobbe, men mange kan. Vi må gjøre mer for å gi alle som ønsker det en reell mulighet til å delta i arbeidslivet.

I Norge står ca. 100.000 unge under 30 år utenfor arbeid eller utdanning. Dette er unge mennesker som har et mulig langt arbeidsliv foran seg. Hvis vi ikke klarer å inkludere flere av disse i arbeidslivet, vil vi heller ikke lykkes med de andre store oppgavene vi har som samfunn. 

Vi må gjøre mer for å gi alle som ønsker det en reell mulighet til å delta i arbeidslivet.

Marte Mjøs Persen
Arbeids- og inkluderingsminister (Ap)

Det som kjennetegner mange av de som står utenfor arbeidslivet i dag, er at de har sammensatte utfordringer. Det kan dreie seg om helserelaterte utfordringer, eller mangel på fullført utdanning. Felles for mange er at med den riktige oppfølgingen, vil flere kunne komme i arbeid.

Unge som har droppet ut fra skole eller arbeidsliv må få en ny sjanse. Derfor innfører vi en ungdomsgaranti. Med en egen kontaktperson i Nav vil de få hjelp til å finne løsninger sammen med arbeidsgivere, helsetjenesten og utdanningssektoren. Slik styrker vi laget rundt de unge og sørger for tidlig, tett og tilpasset oppfølging.

Les også

Styrker verktøykassen

Som arbeidsminister er et viktig mantra for meg at alle som har behov for hjelp av Nav, må ta kontakt med Nav. Det er fordi vi vet at det kan være knyttet stigma og fordommer rundt det å være i kontakt med Nav. Sannheten er at de aller fleste av oss én eller flere ganger i løpet av livet er i kontakt med Nav.

I tillegg til å kunne innvilge ytelser til livsopphold, har nemlig Nav en stor verktøykasse for å hjelpe folk i jobb. Det som under samlebetegnelsen kalles arbeidsmarkedstiltak, kan for eksempel bestå av hjelp til å ta et kurs, et sertifikat eller et fag. Men det kan også være lønnstilskudd til bedrifter eller annen tilrettelegging for å få flere i arbeid. 

Sannheten er at de aller fleste av oss én eller flere ganger i løpet av livet er i kontakt med Nav.

Marte Mjøs Persen
Arbeids- og inkluderingsminister (Ap)

I revidert nasjonalbudsjettet for 2023 foreslår regjeringen å øke bevilgningen til disse arbeidsmarkedstiltakene med 250 millioner kroner, slik at enda flere skal få den oppfølgingen og hjelpen de trenger.

Regjeringen ønsker også å gjøre det lettere å kombinere arbeid og trygd. Det er en betydelig gruppe unge med helsemessige utfordringer som til tross for arbeidsrettet oppfølging, ikke klarer å konkurrere i det ordinære arbeidsmarkedet. Gevinstene er store dersom de likevel kan bidra i produktivt arbeid med arbeidsevnen de har. Vi har derfor foreslått et tidsavgrenset forsøk med arbeidsorientert uføretrygd for unge under 30 år, som ellers ville fått 100 prosent uføretrygd.

Gjør din plikt, krev din rett

Alt dette er tiltak som underbygger og bredder ut arbeidslinjen ytterligere. Samtidig er det viktig å understreke hva arbeidslinjen ikke er. Den betyr selvfølgelig ikke at alle, uansett helseutfordringer eller alder, skal i jobb. Den er heller ikke en pekefinger til dem som ikke kan jobbe. Uføretrygden skal gi en varig inntektssikring. Det gir den enkelte verdighet og trygghet. De som mottar uføretrygd, skal gjøre det med god samvittighet. De som ikke kan eller greier å få seg en jobb, skal ha et økonomisk sikkerhetsnett som gjør at de kan leve verdige liv. 

Når flere kommer i jobb, gir det oss mulighet til å bygge velferdsstatens sikkerhetsnett enda sterkere.

Marte Mjøs Persen
Arbeids- og inkluderingsminister (Ap)

For regjeringen er trygghet og rettferdig fordeling viktig. Derfor har vi også tatt grep for å prioritere de som rammes hardest av inflasjonen, som minstepensjonister, barnefamilier og de med de laveste ytelsene. Norge var også først ut i Europas med en omfattende strømstøtteordning, som har redusert regningene for folk siden desember 2021. Samtidig har vi innført gratis SFO og lavere makspris i barnehagen, som også skal bidra til lavere utgifter og at flere kan jobbe.

Arbeid gir felleskap

For veldig mange av oss er arbeid nøkkelen til et liv som gir selvstendighet, sosialt fellesskap og mestringsfølelse. Da må vi også sørge for at arbeidslivet som møter oss er trygt, organisert og skikkelig. Derfor mener jeg at arbeidspolitikken i stort, hvor regjeringen flytter makt til arbeidstakerne, også er en styrking av arbeidslinjen.

For oss hører velferdsstaten og arbeidslinjen sammen. De understøtter hverandre.

Marte Mjøs Persen
Arbeids- og inkluderingsminister (Ap)

Arbeidslinjen og sikkerhetsnettet

Arbeid er viktig for den enkelte, men også for samfunnet. Vi har brede fellesfinansierte tjenester og et godt sosialt sikkerhetsnett. Det skal vi fortsette med, men velferdsstaten Norge er ikke bærekraftig hvis for mange blir stående utenfor arbeidslivet. Det er folk i arbeid som finansierer velferdsstaten. Når flere kommer i jobb, gir det oss mulighet til å bygge velferdsstatens sikkerhetsnett enda sterkere. For oss hører velferdsstaten og arbeidslinjen sammen. De understøtter hverandre.

Les også


E-postPolitikk har aldri vært viktigere

Få GRATIS nyheter fra Norges første rendyrkede politiske redaksjon

0:000:00