Stokke Hougen svarer: Vi må faktisk stimulere mennesker til å jobbe
Arbeidslinjedebatten burde hovedsakelig handle om prioriteringer og samfunnsøkonomi. Krav må stilles, men på en hensiktsmessig og human måte. Da er det lite konstruktivt å anklage noen for å ville «plage» dem som mottar ytelser, skriver Civita-rådgiver Skjalg Stokke Hougen i et tilsvar til Samfunnsviternes leder Espen Nordgård Jakobsen.
Skjalg Stokke Hougen
Rådgiver, CivitaLeder i Samfunnsviterne, Espen Nordgård Jakobsen, har skrevet et svar til mitt debattinnlegg om arbeidslinjen.
I min tekst skrev jeg utfyllende om en rekke viktige utfordringer for arbeidslinjen. Jeg trakk også frem konkrete ytelser vi kunnet kuttet i, for å kunne gi bedre ytelser til dem som ikke kan jobbe.
Vi må nemlig ikke skrote arbeidslinjen for å gi et bedre liv til dem som ikke har mulighet til å jobbe. Vi kan prioritere annerledes.
Hopper bukk over dilemmaet
Dette, og det meste annet i teksten, forbigår Jakobsen i stillhet.
Jakobsen har heller valgt å ta noen få av mine formuleringer, og bygge sin historiefortelling rundt dette. Det gir ingen god debatt.
Arbeidslinjedebatten burde hovedsakelig handle om prioriteringer og samfunnsøkonomi.
Skjalg Stokke Hougen
Rådgiver, Civita
Arbeidslinjedebatten burde hovedsakelig handle om prioriteringer og samfunnsøkonomi. Innsatsen fra dem som arbeider muliggjør velferd.
Hvis det ikke skal lønne seg å jobbe, vil det åpenbart bli mindre igjen til velferd og andre offentlige utgifter. Da gir det mening å prate om å kutte i utgifter, eller å prioritere annerledes.
Både Samfunnsviterne, Fellesorganisasjonen og Arbeiderpartiets Rina Mariann Hansen hopper bukk over dette dilemmaet i sine innlegg i Altingets debattstafett.
Altinget Arbeidsliv ønsker å ta tak i relevante spørsmål som rører seg på den politiske agendaen. Vi vil skape en plattform for en faktabasert, saklig og interessant debatt der ulike stemmer kommer til orde og bringer samtalen videre.
Allerede i begynnelsen av 1990-årene lanserte regjeringen begrepet «arbeidslinja», hvor tanken var at alle i yrkesaktiv alder som kan arbeide, har en plikt til å gjøre det, mens trygder er forbeholdt dem som ikke kan arbeide. Kort oppsummert; det skal lønne seg å arbeide fremfor å leve av offentlige ytelser.
Det skapte debatt da Oslos byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester Rina Mariann Hansen (Ap) gikk ut i media og mente at arbeidslinja i sosialpolitikken er utdatert.
Vi i Altinget Arbeidsliv har derfor invitert inn sentrale stemmer fra det politiske miljøet, organisasjoner, akademia og næringslivet for å belyse spørsmålet «Har arbeidslinja blitt et skjellsord?».
Andre innlegg i stafetten
- 21. juni: «Debatten sporer av med politiske slagord», tilsvar til Civita-rådgiver Skjalg Stokke Hougen fra leder i Samfunnsviterne, Espen Nordgård Jakobsen.
- 16. juni: «Det er alltid et men med Arbeiderpartiet», tilsvar til arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) fra KrF-leder Olaug Bollestad.
- 15. juni: «La arbeidslinjen bli en velferdslinje», tilsvar til Heidi Nordby Lunde av Elisabeth Thoresen, leder av AAP-aksjonen.
- 13. juni: «Arbeidslinjen er viktig for familien», tilsvar til Bollestad fra arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
- 12. juni: «Velferdsstaten og arbeidslinjen trenger hverandre» av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
- 12. juni: «Arbeidslinjen er ikke viktigere enn familien» av Olaug Bollestad, partileder i Kristelig Folkeparti.
- 8. juni: «Arbeidslinjen sikrer ikke alt, men den sikrer verdighet for flest mulig» av Skjalg Stokke Hougen, rådgiver i Civita.
- 5. juni: «Vi får ikke flere arbeidstakere fremover. Så lederne må ta vare på folkene de allerede har» av Kari Østerud, direktør i Senter for seniorpolitikk.
- 2. juni: «Arbeidslinjen hjelper ikke mennesker tilbake til arbeid» av Honoratte Muhanzi, leder for Velferdsalliansen.
- 30. mai: «Kan man pirke i arbeidslinja uten å oppgi målet om arbeid til alle?» av Rina Mariann Hansen, byråd for næring og eierskap i Oslo kommune.
- 30. mai: «Vi står alle på arbeidslinjens skuldre» av Henrik Asheim, stortingsrepresentant og 1. nestleder i Høyre.
- 26. mai: «Er arbeid et onde eller et gode?» av Einar Øverbye, professor i statsvitenskap, OsloMet.
- 26. mai: «Oppgrader til Arbeidslinjen 2.0 – en mer human arbeidslinje» av Kenneth Stien, direktør i Arbeid & Inkludering, NHO Service og Handel.
- 22. mai: «Et forsiktig håp er tent om en ny arbeidslinje» av Mímir Kristjánsson, stortingsrepresentant (R).
- 22. mai: «Velferdsstatens iboende dilemma» av Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant (H).
- 15. mai: «Temperaturen rundt begrepet 'arbeidslinja' har økt» av Pål Behrens, advokat (H) og leder for Arbeidsliv i Finansforbundet.
- 11. mai: «Fra plikt til rett i arbeidslinja» av forbundsleder Mimmi Kvisvik og Hanne Glemmestad (leder av sosionomseksjonen) i Fellesorganisasjonen.
- 8. mai: «Arbeidslinjen handler om mer enn nivået på offentlige ytelser» av Andreas C. Halse, fagsjef i Tankesmien Agenda.
- 4. mai: «Vi er nødt til å gjøre porten til arbeidslivet vid og døren høy» av Nav-direktør Hans Christian Holte.
Stimulering er nødvendig
For å gjenta mitt overordnede poeng: De som er mest avhengige av velferdsstaten, er avhengige av at noen finansierer velferden.
Jakobsen vrenger automatisk om ordet «stimulere» til ordet «pisk».
Skjalg Stokke Hougen
Rådgiver, Civita
Vi er altså enige om at dette ikke handler om å være for eller mot arbeid. Det vi antagelig er uenige om, er hvor langt vi skal gå for å sikre diverse ytelser. Og hvordan vi skal sørge for å få flest mulig i arbeid.
For å få flere i arbeid er vi derfor nødt til å gjøre det jeg omtaler som å «stimulere folk til å arbeide». Jakobsen vrenger automatisk om ordet «stimulere» til ordet «pisk». Mest sannsynlig bruker Jakobsen dette ordet fordi jeg ikke er på venstresiden.
Vi må faktisk stimulere mennesker til å jobbe. Norge har dobbelt så mange uføretrygdede mennesker som Sverige. Over 10 prosent i Norge er uføretrygdet, og i alderen 18 til 30 år er det 100.000 personer som hverken er i arbeid eller utdanning. Det burde ikke være et mål at tallet øker. Diskusjonen burde derfor handle om hvordan vi stimulerer best. Å stille krav til mottakerne er en del av dette. Krav må stilles, men på en hensiktsmessig og human måte.
Da er det lite konstruktivt å anklage noen for å ville «plage» dem som mottar ytelser. Man møter seg selv i døren, for slikt språk avsporer debatten.
Det er lite konstruktivt å anklage noen for å ville «plage» dem som mottar ytelser.
Skjalg Stokke Hougen
Rådgiver, Civita
Gunstig med kutt i sykelønn
Et eksempel jeg brukte i mitt debattinnlegg, var kutt i en ytelse til de som er i arbeid: sykelønn. Dette er en sjenerøs ytelse til mennesker som er i arbeid, som kunne vært kuttet til fordel for enten syke mennesker eller de med lavest inntekt. Hvis vi hadde kuttet i sykelønnen, kunne vi gjort to ting med de pengene vi sparte:
- Vi kunne latt det være et reelt kutt i offentlige utgifter, noe som for eksempel kan gi lavere skatter.
- Eller vi kunne økt andre ytelser, for eksempel til dem som står utenfor arbeidslivet. Dette er en prioritering som kan sørge for at de som mottar trygd, får mer penger å rutte med, samtidig som det ville sørget for at arbeidslinjen fortsatt står klippefast.
Trolig ville gevinsten blitt betydelig større enn kuttet, fordi sykefraværet ville gått ned.
Arbeidslinjedebatten burde hovedsakelig handle om prioriteringer og samfunnsøkonomi.
Skjalg Stokke Hougen
Rådgiver, Civita
Substans – ikke karikering
Vi kan løfte dem som må gå på trygd ved å prioritere annerledes. Det finnes det ingen partier som ønsker å gjøre. Hvis målet er å få flere ut i arbeid, kan Norge se til andre land. Vi er ikke blant de flinkeste i klassen på dette området.
Debatten blir det man gjør den til. Vil man diskutere substans, så får man gjøre nettopp det. Ikke karikere meningsmotstanderne sine, slik lederen for Samfunnsviterne gjør.